一切都只係心血來潮而己,試完HTC Vive後就收左自己皮...

昨日去旺角[屎SR] 試 , 十零分鐘一個人 , 都幾多阿叔試 ,
等左幾個人 , 其間試下隻GEAR VR , 效果都唔錯喎 , 雖則係DK2級數 ,
最衰就係要用三星某D手機 , 如果唔係都可以考慮下

排到自己了 , 試前有見位姐仔用消毒紙巾清完先交比我 , 感覺良好

一戴上去 , 呵呵 , 對比DK2 同其它VR , 係闊D喎 , 如果隻眼唔郁只睇正面 ,
真係包圍感好好 , 但要全境一般的效果 , 我感覺要過多兩代先得
至於畫面D像素點 , 我個人認為以經可以接受了 , 但要睇唔到D點 ,
我覺得4K都未必得 , 點解 ? 你試下用放大鏡睇下SONY部 Z5P 個4K MON ,
如果你見唔到D點 , 咁係你好彩 , 對眼唔利 , 可以唔駛咁挑剔

好似離左題 , 講返個感覺先 , 主畫面以經好好FEEL , 因為以經可以試行 ,
而且向上望可以實時睇到兩個接收器的位置 , 而且感覺到係實際距離 ,
重點當然係果兩隻控制器啦 , 姐仔拿過來時 , 見到有兩支野飛過來感覺好攪野,
印像最深係 , 實時顯示呢兩支野係好順 , 你按什麼掣都如實反映到 , 真係就在眼前一樣

準備好後 , 會有通話問你想試咩先 , 由於睇片除了清D外我唔覺得HTC可以同其它VR有咩唔同 ,
基於時間問題 , 我冇試到 , 直接玩GAME , 第一隻係打喪屍的 , 好開心咁以為可以一路行一路殺個爽 ,
點知原來只可以在固定的有限位移動射四面而來的......... , 四邊都好黑 , 剛好睇到有野郁 , 左手係電筒,
右手係手槍 , 音效定位幾好 , 聽聲都知有野在後面 , 一個轉身就爆拒頭 , 因為冇準星在正中間 ,
槍係實時睇住 , 真係拿槍咁描準先打得中 , 試驗過描好頭看左邊 , 右手支槍剛好見到在畫面邊緣時先開槍 , 一樣爆到頭    呵呵 , 第時D FPS 有難了 , 唔係計你MOUSE用得幾勁 , 真係要你有眼界,
但咁樣就之後可能會迫大部人用紅點描準器
體驗就好.....來來去去都係同一位置射果D差唔多的怪物 , 好快悶 , 送就還好 , 要錢買就不了
https://www.youtube.com/watch?v=V1QJ_FSbNow

第二個就不談了 , 沒什麼特別 , 都係唔郁得太多 , 在固定位置裏 , 抽動一個發射器射個球打前面D目標 ,
感覺有D似 [憤怒鳥] 的玩法 , 我感覺直頭改改就可以變做係VR版都仲得 , 都係果句 , 要錢一定唔會買

第三個 , 3D畫畫 ,  呢個一定要試 . 因為背景係全黑 , 同黑色邊緣同化左 ,
真係做到全境效果咁 , 而且因為可任意移動 , 畫完睇作品時真係好立體 ,
呢D先叫發揮到個硬件優勢 , 現在來講係得HTC 比到 , 但問題來了( 大陸咁口音) ,
掛住畫同睇 , 轉左幾圈之後 , 條尾線以經包住左我 XD , 睇來真係要解決下......
呢隻要錢都一定買 , 但好心HTC 唔好咁小家啦 , 呢隻點都要必送下話 , 你套野要8K喎
https://youtu.be/Y5fFoJaMSKo

玩完後.....試完當然好開心 , 但冷靜完後一想 , 要比8千幾蚊就係玩呢D咁豪 ?

除了果兩支控制器外 , 硬件上同成本開法上 , 我唔覺得值比多4K囉 , 但又想玩........
果然真係有錢先可以任性 , 第一次咁Q想做水魚一次   

8K幾可以做24個月分期 , 每月  $34X  , 計落唔係D乜野錢 , 食次好D都冇左 , 但供完可能出第2代了........( 但都爽左兩年先 )
問題係點樣過到家中女王那一關 , 命仔緊要..... , 有時間再去CSL 爽15分鐘就當買左 即時收左自己皮

My friend, 你係咪都有DK2
其實講堅目前都只係可以叫体驗
實際全程玩既時期仲未到
HTC呢部, 除左兩個手掣值之外, 其實移動個度, 15 呎x 15 呎, 空間細既真係無
其實OCULUS都做到小幅度既移動
所以, 如果到比錢買消費版, 係必需買埋類似ONMI個D跑步機, 所以VIVE個D根本無吸引力...揀RIFT,留錢買跑步機仲開心
否則, 根本達唔到VR既享受~~
我家中女王聽到8K也嚇怕怕, 佢問翻個DK2幾錢, 我話2千幾, 兩年前
所以今時今日絕對唔考慮
加上沒遊戲有深度可玩性, 現在做決定實在衝動~~
過多半年度應該會多D遊戲比大家睇~
目前比較睇好SONY個部~~跑出機會最大~~

你試嘅第一隻game,我都覺得會好快悶。我都唔會俾錢買
第二隻game係free嘅,佢仲有幾隻mini game都幾好玩的。
https://youtu.be/d0dLNMXo4lw
第三隻game preorder 會送

其實而家已經有啲賽車大作 support vive 喇
https://youtu.be/PxufK0XjUxE

你試嘅第一隻game,我都覺得會好快悶。我都唔會俾錢買
第二隻game係free嘅,佢仲有幾隻mini game都幾好玩的 ...
wongian1 發表於 2016-5-19 17:55

賽車唔係人人有興趣~~
得一隻半隻無咩代表性, 每種GENRE都出到一隻時先可以讓人有選擇~~

回覆 4# grxgr
咁又係,而家啲game 都係小品遊戲嗰類,大作真係無咁滯

實際全程玩既時期仲未到
HTC呢部, 除左兩個手掣值 ...
grxgr 發表於 2016-5-19 17:54

同樣命運. 家中女王知道係8K. 即ban叫我等PSVR出咗先算.

回覆  grxgr
咁又係,而家啲game 都係小品遊戲嗰類,大作真係無咁滯
wongian1 發表於 2016-5-19 18:03

PC目前既大作,來來去去預左係飛機,賽車
其他類型既大作可能要等Sony VR啦
Sony真係好大機會跑出,價錢真係平好多
我就算唔玩可能都會敗部ps vr來擺
話唔定有一日真係會有隻高達vr,比我可以開下高達
笨大仲唔快出手,只要佢宣佈整隻戰場之絆既高達VR
我肯定即刻賣斷市,炒得勁過iPhone都仲得

vive其實體驗唔錯,我覺得非常適合做展示
但係耐唔耐玩就見人見志啦...
始終佢既走動方式都局限左佢類型,預左係小品遊戲

睇完樓上各位
我突然feel到單身也是一種幸福

DK2同vive個畫面真係差太遠

實際全程玩既時期仲未到
HTC呢部, 除左兩個手掣值 ...
grxgr 發表於 2016-5-19 17:54

呢個真 , 在固定位罝 , 但可以無限移動先係真[入左去]咁玩  , 我畫畫果陣 , 就到邊位就有藍格提示就到邊 ,
就住就住咁郁 , 有D無引.....槍GAME更唔駛想 , 有成個球場都唔夠你郁全境吧 , 唔通到邊位又一個轉身三分波咩
跑步機頂盡1.5MX1.5M闊 , 屋企再細都應該放得落 , 但可惜未有一套標準支援 , D周邊你一套我一套 ,
就算依家買左 , 真係有大作時可能又係玩唔到都係浪費錢........
不過有DK2的就唔好去試 , 雖則畫質未係最完美 , 但以WIN  DK2一條街 , 結果就係 .....你玩返DK2就覺得差繄D , 差緊D , 差緊D ( 因為很重要 , 所以要説3次 )
心思思好想換左拒

同樣命運. 家中女王知道係8K. 即ban叫我等PSVR出咗先算.
MirageKnight 發表於 2016-5-19 18:12

有PS4就平 , 冇的話 , 買一套都接近7K ....... , 可能真係要等到2017出多d先入手會好D