香港首發,Oculus Rift CV1開箱

經歷千辛萬苦終於係今日拎到cv1了

上網搵過居然一個香港既cv1開箱文都無,所以應該算係全港首個開箱文。
因為討論區附件好似限制左150KB,所以我就是旦用部iPhone影完,就咁手機Gmail傳相就算
(自動幫我壓大細 )
都係繼續開箱,唔講咁多廢話

打開左大約就係咁樣

因為我份人比較懶...相都懶得影太多
而且VR都係體驗比較實際,開箱都無咩野好睇
因為唔似vive咁多配件,貼心附送既X1手制我唸應該無人想睇

遙控器,基本只支持oculus store個介面操作同oculus獨佔程式
圓形位都係上下左右同確認鍵,下邊就分別係大細聲同返回鍵,最下邊個個係設定鍵,一禁就彈去設定頁面
(大細聲操作只係會影響oculus個耳機,電腦音量唔受影響)

網上比較少應該係耳機部分,我就影一張比大家睇下
耳機既細節部分如下

有少少似以前既cheap cheap耳機
外邊睇上去個質感反而唔錯

當然我最中意cv1既其中一個原因,包埋耳機,唔洗再特別買個耳機

個耳機音質叫做過得去啦
但有樣野抵贊,隻耳機係有3D音效
聲音係邊度傳過來都聽到
好似我試cv1既DEMO後邊有野來緊我都聽得出

oculus rift cv1頭載係有感應,當你除果陣會自動熄

調節部分,只要用魔術貼就得,因為左右係可以自動伸縮

基本上調好左,以後就咁套上去就得

如果你話oculus rift cv1同htc vive兩者做比較
畫面我覺得cv1比vive好,當然有可能係我試個隻vive味調節好,我都唔敢斷言
但係差別唔算大
(我覺得兩者面板都差唔多,可能係鏡片影響)

如果你問我vive vs cv1邊隻比較好呢
目前來講我個人都會比較推薦vive居多,始終你價錢平仲多左個控制器,有行貨容易買到
(目前cv1現貨價應該比你買vive行貨仲要貴,當然非官方定價
官方價cv1 USD599 / HTC vive USD799 ,實際上cv1買埋控制器,兩者價錢應該都差唔多)

不過目前vive始終比cv1多左個控制器,體驗上一定係vive比cv1好
作為嘗鮮體驗vr,買vive就無錯

另外我想強調一樣野...cv1係可以走動,如果有師兄係HKT 中環鋪體驗過既話
中環鋪提供個走動範圍,cv1都支持到
網上都有人測試過cv1走動範圍
https://www.youtube.com/watch?v=l_HlXzELHgo
如果呢個走動範圍都滿足唔到你,咁我都無野講了...

咁你可能又問,如果cv1都做到咁大範圍追蹤,咁vive咪無優勢
請大家先睇完下面呢段野先

以下引述台灣論壇
___________________________________________________________________________________________________________
簡單來說HTC Vive的運作方式如下:
Lighthouse發光
=>HMD(頭戴顯示器)和控制器上的光感應器偵測Lighthouse發出的光並【計時】
=>利用HMD和控制器收集到的【時間】資訊判斷出位置

Oculus Rift的運作方式如下:
HMD和控制器上的LED發光(每個LED會以不同的方式閃爍,才能辨別出不同的LED)
=>攝影機拍攝【影像】
=>分析【影像】並判斷位置

可以看出兩者最大的差別在於HTC Vive是收集【時間】資訊,Oculus Rift則是收集【影像】,顯然計算時間遠比收集影像來的單純,因此HTC Vive可以做得又快又準,而Oculus Rift在使用者高速移動時影像可能會不夠清晰,無法確認LED位置,因此需要透過IMU(慣性測量單元)來補強這部分。
___________________________________________________________________________________________________________

簡單來講vive係追蹤上唔需要花費額外運算(係範圍內移動除非你走得快過音速,唔係我唸應該都無問題 ),而cv1追蹤器係需要額外運算,高速移動有機會出現畫面閃爍,我親身試驗,有次我好急速轉頭去後面,畫面閃爍一下,似追蹤廷遲左,當然呢個情況一般唔會用到

但單論走動範圍,我覺得cv1係足夠應付大家需要
一般應用都唔會出現問題

vive優勢同時都係佢缺點,因為你需要為兩隻追蹤器供電,所以就會有種線材繁多既感覺,係佈置追蹤器上可能要花費點兒心機

cv1既好處就係安裝方便,插齊USB同HDMI,個追蹤器就咁放桌面就得,唔洗話要特別set位

不過cv1有樣野煩,好似我開assetto corsa賽車咁樣,佢開之前會彈去佢個oculus主程式,之後先會再跳去佢程式入面
(雖然只要你只要載上左cv1佢都會彈出來)

而且目前cv1因為無控制器,係操控部分遊戲唔太方便
操控要靠佢個搖控仔,禁確認

我個人目前推薦程式如下 (cv1,vive都可以運行,oculus獨佔作不作介紹)
(1) Big screen Beat (免費下載,桌面操作功能)
(2)Virtual Desktop (完整桌面操控,自定義設定較多,而且帶有電影院場景,支持3D SBS)
呢個真係強力推薦,同以前睇晶格來講,呢家真係可以係度睇電影
(3)Disney Movies VR (迪士尼出品既DEMO)

遊戲方面
我基本就正係試左Project cars同assetto corsa
兩隻都完美支持

FAQ
(1)你問我VR幾時入市好,我覺得睇你自己能力啦
想平價入市我建議等Sony VR(今年動漫節應該有機會體驗)
但Sony VR就唔會有機會玩到學術性研究既遊戲 PC VR優勢

手機VR就算啦,等你體驗左PC VR你就會明白...
手機果種好似只可以話係3D SBS咁樣,多左可以比你望上下左右

(2)如果你話想等下代/未來更加完善先入手
我覺得無咁既必要,我覺得目前2k真係足夠應付啦,今代打底都應該頂到兩年

因為VR進步,目前應該只會係面板技術方面,解像度上升
下一代VR推出,正常應該就係跳4k解像度,但係都無可能做到超出人眼分辨,想完美可能真係要去到8k+
4k vr你覺得要等幾耐先有一張顯卡可以應付到4k 90fps呢
更加唔好話要等埋顯卡平民化,如960/970呢種中階級別顯卡都可以運算,你認為要等幾耐呢?

(3)我想等第三方廠推出平價VR (PC)
暫時無相關消息,StarVR據知只係for遊樂場之類應用
所以想話等平價國產/第三方廠...唔會話唔唔得,比較困難
未來既野無人知,未來要等幾漫長無知
我只可以話VR唔係正係要個面板同陀螺儀就成事的,軟件都好重要的,仲要同各廠商搞合作各種之類

最後留個ID照同cv1實況效果圖

幾鍾意Oculus Rift 個 Design
無論係headset同lighthouse 外型同setup都簡單好多

玩左HTC Vive半個月,發覺絛線太硬好易kick住(坐响度都會), 一kick個畫就震震下
Oculus Rift絛線睇落幾輕盈應該冇呢個問題
vive個前置鏡頭有同冇都冇乜分別 (resolution太低, 鍵盤D字都睇唔到)...
rift個盒又細好多易收埋(仲諗緊點處置vive個大盒...)
vive比起cv1係贏左對控制器

但係如果兩個一齊有得賣我諗我會揀Oculus Rift...

真係好難揀
我覺得係香港應該冇機會用vive周圍行
但係作為VR, 體感控制又好重要....
不過vive冇獨佔game, 咁個手制到底係咪咁重要呢?

現時所有VR都未成熟

唔敢試住...等更多CHING入坑先

我諗未來最平既方案係用手機做PC VR 顯示
再用似oculus cam 既detection
入門會易D

我也訂左...不過...過八月先出貨...你就好...  (知我不知香港幾時有行貨)

遲D先買GTX 1080...

大家有咩建議..買部PC..用咩 板 CPU Ram 火牛好.. 主要用來玩VR,,

我新組
16Gb x2 $1060
msi m7 $1990
6700k $2560
h80i v2 $848

Harddrive reuses old parts for now..
PSU reuse Antec TP750
case reuse Lianli pc7f

minidp to Dp cable
USB 3.1 type C front panel add on

我諗未來最平既方案係用手機做PC VR 顯示
再用似oculus cam 既detection
入門會易D ...
shithole 發表於 2016-5-25 10:23

現時手機WIFI 收電腦畫面做到 , 但係點樣又可以同步到手機個360度轉向呢下係關鍵 , 要寫應該可以 ,
但要針對 [ 通用 ] 呢點來做可能要比較耐的時間

其實我只係諗用usb 拉線返Pc做raw sensor ,無綫好難做到,如果唔係Vive 同oculus 就唔會拉線啦,有usb 3.1 全tether raw data 應該唔難,計算去返主機做

睇唔睇到個 screen d 粒粒 led ?