今日收到TB買既 - 外掛近視鏡 for HTC VIVE

我左右眼around 325 - 350, 平時要戴眼鏡, 唔係成日戴Con.

雖然唔戴眼鏡都玩到 HTC vive, 但o的細字好朦, 有時要行埋D先見到D 字, 即係同平時唔戴眼鏡差無幾.
vive 可以唔除眼鏡就咁帶個眼罩, 但會壓到個鼻樑好痛,同鼻樑位入到好多光, 又驚眼鏡會刮花眼罩既鏡片..

上TB, 搵到有HTC vive 專用既外掛鏡片賣, 於是即刻落眼鏡舖驗下眼, 拎埋瞳孔距離, 再上TB落order, 同店主講好左右眼近視度數,around 3日, 副鏡就到手~

開箱

用個鐵盒裝住,入面有海綿, 好穩陣

有刻上L or R, 算幾貼心唔會裝錯

安裝過程都幾順利
1. 先調較左右兩側旋扭,將個鏡同眼距離拉到最遠先,
2. 調較瞳孔距到最開
3. 然後再放入近視鏡, 會o岩o岩好吸住vive 個鏡.
4. 穩固之後, 再收番緊瞳孔距到正確距離,
5. 然後左右兩側旋扭調較到最貼自己既眼睛, 完成

試玩感覺:
1.第一次安裝近視鏡之後, 好快就習慣新既鏡片, 睇野好清, 戴耐左之後同平時戴眼鏡差唔多
唔覺有咩唔舒服既地方.
2.玩左2個鐘, 玩The Lab 射箭準左, 睇左套電視劇都唔覺得眼攰
3. 可能個近視鏡鏡框有厚度,遮左個鼻樑位,但就咁o岩可以遮埋原來鼻位既漏光.
4. 不過如果家人玩,又要拆佢出o黎, 裝拆過程太多都怕會整花原來副鏡..

其實店主有散光鏡賣,但我見要多幾曰時間做,又要提供散光度數,位置,所以無叫店主做散光鏡俾我.

唔知VIVE 軟件第時其實有冇得set畫面, 方便近視使用者呢?

其實散光唔只度數,度數只係散光既程度,散光重有樣野叫軸線,姐係D光偏向某角度散開,軸線係人人唔同,而且人唔同年幾都會唔同,唔知你買果間係唔係訂做,
戴ONE DAY CON既人就會知,因為ONE DAY CON唔係訂做,所以唔一定會有岩自己既軸線

其實買完呢舊野再拎返去眼鏡鋪配鏡片得唔得

要幾錢一對? 會唔會好重?

要幾錢一對? 會唔會好重?
tsangwailam 發表於 2016-6-18 14:18

一對399 人仔, 唔覺有明顯增加重量

其實買完呢舊野再拎返去眼鏡鋪配鏡片得唔得
Ernest 發表於 2016-6-18 12:29

個形狀眼鏡鋪未必肯整, 同可能有偏差

我都買了,請問如何調較左右兩側旋扭。

個形狀眼鏡鋪未必肯整, 同可能有偏差
stdy 發表於 2016-6-18 14:27

其實未必唔做,你諗下市面D眼鏡形狀都係隻隻唔同

不過大舖未必會做,因為佢地未必幫人單做鏡

可以先打電話去D眼鏡工廠問下

樓主話睇左套電視劇,個感覺係點,好似係戲院睇緊戲? 係咪同就咁電腦mon睇咁清
因為我想知除左用黎打機, 做平時文書做既野(上網,睇youtube等)係有無啲咩分別

樓主話睇左套電視劇,個感覺係點,好似係戲院睇緊戲? 係咪同就咁電腦mon睇咁清
因為我想知除左用黎打機, 做平 ...
qwe951 發表於 2016-6-19 23:15

可以睇到一集電視劇45 分鐘唔除落嚟, 睇睇下唔記得用緊VR咁.不過清楚既時候, 紗門都清楚埋, 但用用下唔會理佢.