三年內能否有無線既 VR 設備?

其中一個未出手既原因係唔想拖住條線;好易出意外

802.11ad唔知得唔得

不過宜家都可以買背囊式電腦既

ac router 都夠bandwidth. 但用wifi會又多一個問題. 長期咁wifi近距離係個頭度接收同發射. 如果無research支持唔會生腦癌, 我估D生產商唔會出. . 如果出咗. 突然有research出來話近距離接觸wifi個腦會有事. 到時一定俾人告到破產.

我估短期辨法係. 做個細細個的接收box加電池. 用短線接到頭盔. 個box 用個細腰包/臂包袋住. . 咁可以解決不便, 又唔使做research. 應該唔難做到. 今代個2款都應該可以做到. 不過要加錢買都唔定(如果出.    ). 我應該去申請專利.....

回覆 4# MirageKnight
又係輻射論。
強大。

就解決到頻寬,電源先係難題,呢方面發展太少

回覆  MirageKnight
又係輻射論。
強大。
戀人未滿 發表於 2016-6-24 03:15

係無一佪實際理論支持下. 商家係唔會做D高風險野. 我提意個一個方案. 其實要張 hdmi/dp同 usb 個D signal 變wifi 來轉唔難做. 看看大陸有無廠原意做. 風險都幾高下.

就解決到頻寬,電源先係難題,呢方面發展太少
戀人未滿 發表於 2016-6-24 03:17

係個頭盔放電池無乜可能. 太重.....
但我估一個外接10000mha尿袋頂到4個鐘以上.....

回覆 8# MirageKnight
htc vive hmd個火牛係12v 1.5a

回覆  MirageKnight
htc vive hmd個火牛係12v 1.5a
戀人未滿 發表於 2016-6-24 03:58

依個係隻牛max out. 唔代表佢長期係full load 12V 1.5A.....