報告稱索尼PS VR今年將賣出600萬部,秒殺競爭對手

6月29日消息,索尼的虛擬現實頭盔PlayStation VR將在10月13日上市,售價399美元(約合人民幣2650元),該價格不包括Move動作追蹤器以及PlayStation Camera追蹤攝像頭組件,相比競爭對手HTC Vive和Oculus Rift在價格上有很大優勢,而分析師因此也十分看好其表現。

根據來自台北Topology研究所的最新報告顯示,索尼PlayStation VR今年的出貨量將達到600萬台左右,佔據全球虛擬現實頭盔37%的份額,而Oculus Rift的銷量將會達到230萬,HTC Vive則更低,只有可憐的70萬部左右,這個目前消費者給出的反饋還是有很大反差的,因為HTC Vive借助出色的室內定位技術,被認為是當下最出色的VR頭盔。

該報告還指出,今年虛擬現實設備累計的銷量將突破900萬,增幅達到了53.5%,根據目前的發展速度,到2020年全球虛擬現實頭盔產品的出貨量將達到5000萬。

但之前大和證券分析師Junya Ayada預計,索尼本財年將售出100萬至300萬部PlayStation VR,跟上述報告在數量上有很大出入。

https://www.chiphell.com/thread-1610750-1-1.html

有無咁多貨先

未上市知銷量

如果真係做到拒講那個價 2650 人仔 , 我相信冇一半都會有3分一PS4用家會買 ,
再加上打算入手 , 但冇PS4的用家 , 應該同拒計出來的差無幾 , 不過重點係 , 有傳SONY 打算支援埋PC , 呢下先係好棋 , 到時普及得仲快 , 又可以迫到 果兩間減下價

大陸人寫的?? 佢咁高估sony條生產線可以生產到咁個頭盔. .
賣街成品我估都係依排先搞掂. 計佢由6月開始生產. 得180日. 600萬/180日. 每日不停做3.3萬個. 開足24小時. 每個鐘做1,3889個出來. D料齊. 開1,3889條生產線. 要裝好晒佢都唔只一個鐘...

如果佢真係出到咁多貨,全球賣600萬算D咩
iphone, note成日都話過千萬部,
依家只係唔洗一半價錢,重要得個2個競爭者
而且買得起htc既用家,我估有部分都會買埋PSVR黎玩玩
全球發售真係賺到笑

如果佢真係出到咁多貨,全球賣600萬算D咩
iphone, note成日都話過千萬部,
依家只係唔洗一半價錢,重要得個2個 ...
ccw2 發表於 2016-6-29 22:53

其實我唔明D 做生意的...... , 另外兩家個成本係咪真係咁高到要賣咁貴 ?
DK 2 當年2千尾 , 而且唔係大量生產 , 依家只係變左2K 而且算得上係量產 ,
要做到4千內發售絶對係仲有賺的吧 , 講真如果係4千內 , HTC 我敢講依家係缺貨中都似

回覆 7# netmen

其實只係香港同大陸貴,外國VIVE都係799USD,等於6200HKD,而799USD係D生活水平高D既地區都唔係好貴
你成日諗住8千一定覺得貴

如果係外國本身又冇PS4, PS4+鏡頭+PSVR已經貴過VIVE果799USD

其實如果你將VIVE分開計,其實唔係貴PSVR好多
VIVE套裝兩個控制器,又唔洗另外買鏡頭

PSVR 3000Headset,400鏡頭,如果兩個PS MOVE再加700,都要4100,VIVE只係6200,

其實我唔明D 做生意的...... , 另外兩家個成本係咪真係咁高到要賣咁貴 ?
DK 2 當年2千尾 , 而且唔係大量 ...
netmen 發表於 2016-6-29 23:13

因為要試水溫囉, 一黎唔知市場反應, 二黎VR game同軟件都未叫十分成熟, 三, 呢個市場岩岩開出黎, 個個都入手第一隻VR, 開價梗係會高D喇, 就算開到一萬都會有人買, 比得起錢就有得玩先, 根本唔係成本問題, 做低個價人人都買得到只會出現供貨不足既問題, 貨期太長可能有其他品牌加入戰場, 消費者等你唔切就轉買其他牌子, D貨整左出黎沒人買點算,所以反正都出唔切貨做咩要做到人人一部咁理想

回覆  netmen

回覆 7# netmen

如果係外國本身又冇PS4, PS4+鏡頭+PSVR已經貴過VIVE果799USD
其實如果你將VIVE分開計,其實唔係貴PSVR好多
VIVE套裝兩個控制器,又唔洗另外買鏡頭
PSVR 3000Headset,400鏡頭,如果兩個PS MOVE再加700,都要4100,VIVE只係6200,

Mr.Poon 發表於 2016-6-30 01:02

點解我見個個都咁講?? "PS4(2400)+鏡頭(400)+PSVR(3000)已經貴過VIVE果799USD?"
但無人計吓 PC+VIVE要幾多

PS其實我都想知中效能要幾錢??