真喺唔明。。。

入手 VR 嘅玩家淨喺開箱果下先出 Post

跟住就無晒下文無再出 Post 勸敗,

唔通 VR 喺雞肋?

回覆 1# Rozen

本來就唔多人玩吧

反而大陸多人討論,資源都係大陸網多.台灣都唔係好多.

唔通 VR 喺雞肋? ...
Rozen 發表於 2017-2-22 10:02

點講好呢,VR真係完全要自己體驗過先明,講無咩好講
第三方睇畫面可能覺平平無奇
好似玩Bullet Sorrow VR玩到成日烏低身,第三方睇永遠都唔明...

而且VR感覺上仲處於起步,如果你想體驗一種新既遊戲體驗當然值得買
但係講到性價比各方面,咁VR目前就唔推薦啦

VR要我講就好似搬個冒險樂園返左屋企...
當冒險樂園真係搬左係你屋企你自然無咁熱衷
(大部分VR用家相信都係咁)
但係有新機器到左(遊戲)/突然想開下槍就攞上手

你想好似體驗好似SAO長期作戰目前就一定唔得啦,始終走動都係瞬移方式
而且目前好玩都係射擊遊戲為主,遊戲都係小品居多
斬擊類遊戲目前都出奇地少

順便講下各大VR裝置啦
PS VR係走動體驗上明顯唔及PC,而且軟件數目都係一個問題
作為入門體驗的確唔錯,但目前真係體驗,你會感受到咩係VR
但缺乏遊戲你體驗過後一定好快放置play

而PC VR,vive/vr整體成本高昂,但Steam上VR遊戲起碼唔少
遊戲數目起碼可以保持新鮮感,起碼定時定候真係有遊戲出
(但係要買就推薦oculus,手部體驗真係好過vive)

點講好呢,VR真係完全要自己體驗過先明,講無咩好講
第三方睇畫面可能覺平平無奇
好似玩Bullet Sorrow VR ...
a39g99 發表於 2017-2-22 14:09

生化危機7 VR版點睇 ,嚇到除VR

MR睇會明白多D.

chlronald 發表於 2017-2-22 19:11

唔錯。。
不過屋企太細。。發洩之如
打爆埋魚缸電視。。就大鑊

等緊2月尾出既i社大作。
有冇朋友知道點樣入手?

等緊2月尾出既i社大作。
有冇朋友知道點樣入手?
Gargoyle 發表於 2017-2-23 13:32

想買易到爆 , 呢隻係I社第一隻面向全世界的囡囡GAME , 以經確定首次登陸Steam VR ,
曰文/英文 介面字幕 ( 雖然有中文未知會否推出 , 但STEAM上面以有漢化請願 , 幾多人頂下 )

套用入面Steam友的話 ,  [那些年 , 我們都欠I社N個正版 ]  , 有借有還 , 正版買硬

唔通 VR 喺雞肋? ...
Rozen 發表於 2017-2-22 10:02

好難做分享文 ....... 淨睇D圖片個GAME畫質你會同D大作比以經唔會想玩 , VR係試個代入感 ,
如何分享 ? 就好似D貴價6千7千同過萬的耳機 , 開完箱又點 ? 睇完都唔知係靚成點 , 問箱果D又
要夠文采 , 要寫到好似食評咁 , 高中低音如何如何字裏行間像作詩咁.....( 離題 XD )
OK , 出完開箱文 , 咁點呢 ? 下次講下聽每首歌的感想 ? 不會吧 ,又係人人感受唔同 .........