小米10000mAh 高配版 電池開始發漲

今年3月 係小米大陸官網買, 平時都比較少用, 起初都係微微漲起, 現在尾部空隙越來越大; 未諗過一年未到就變成咁樣; 為安全起見 都是停用!

本身雙11想買佢隻5000簿電
禁恐怖... 好在最後買左傳統18650 10000mah 版
建議樓主停用,並以最溫柔既力度 拆開內部 以證明屬實

大陸官網1年保用,攞去小米之家換隻全新。

大陸電芯,尤其係li-polymer,質量比日韓牌子始終係爭少少。

大陸電芯,尤其係li-polymer,質量比日韓牌子始終係爭少少。 ...
dcc2000 發表於 2016-11-23 11:06

因為係高配版 所以一年保??

因為係高配版 所以一年保??
nameless.ken 發表於 2016-11-24 06:10

唔係因為高配版,大陸小米官網賣嘅尿袋係一年保養,香港小米官網祗保半年。

禁恐怖... 好在最後買左傳統18650 10000mah 版
建議樓主停用,並以最溫柔既 ...
nameless.ken 發表於 2016-11-23 10:52

傳統18650 is much more reliable than li-polymer

大陸電芯,尤其係li-polymer,質量比日韓牌子始終係爭少少。 ...
dcc2000 發表於 2016-11-23 11:06

多謝提醒! 不過我唔打算換, 我來回深圳車錢多夠買粒新電!

建議樓主停用,並以最溫柔既 ...
nameless.ken 發表於 2016-11-23 10:52

之前經歷過驚心事件, 我怕怕; 唔夠膽拆!
我唔知粒電有無問題!  但我覺得有少少不對勁, 為己為人都係停用 安全D !

傳統18650 is much more reliable than li-polymer
pc1668 發表於 2016-11-24 08:30

大牌子18650會係,山寨就未必喇。

假如係長時間存放,擺多過用嘅話,盡量就唔好將鋰電芯叉滿電。
鋰電池滿電或完全冇電,存放温度又較高嘅話,係好易打柴,Li-polymer大肚,18650就會明顯減少容量。