有無人用過Lifetrons 尿袋? 邊度有得買?

之前見人用過,有6000mah, 可以叉iphone 7 兩次

Lifetrons 尿袋的好處係size 細和輕,同埋有display 可以顯示實際容量

有無人用過Lifetrons 尿袋? 邊度有得買?

用小米或紫米啦, 又平又好用. 只係顯示係幾粒燈仔代理, 唔會影響使用的.

用小米或紫米啦, 又平又好用. 只係顯示係幾粒燈仔代理, 唔會影響使用的.  ...
貧果 發表於 2017-1-4 20:32

我本身有MF855 同SONY 8000MAH 尿袋,但SIZE 大和好重,拎出街好唔方便

我本身有MF855 同SONY 8000MAH 尿袋,但SIZE 大和好重,拎出街好唔方便
ronan 發表於 2017-1-4 21:04

講真紫米5000真係好好用,輕,薄,快。一隻唔夠,買夠兩隻,平靚正。或者直接買隻10000,輸入可type C或micro都有。

via HKEPC Reader for Android

在資訊流通的2017年,精打細算的香港消費市場,
只是小小的6000mAh,還要是沒有甚麼QC快充,維基趁墟價就高達HK$388,
竟然有人要............
奇聞!
Battery: Korean-made Lithium-ion, 6000mAh
USB output: 5V DC, 2.1A (marked with “iPad”) + 5VDC, 1A (marked with "iPod/iPhone")
Power supply: Recharge via USB port
Charging time: 6-7 hours using a 5W or 10.5W AC charger
LED indicator: White digital LED display
Dimensions(W × D × H): 42 × 28 × 97mm = 114立方厘米
Weight: 142 g

我用的這部8000mAh,75*145*9mm = 98立方厘米,價錢又較Lifetrons 便宜許多。

ronan 發表於 2017-1-4 21:04

紫米5000mAh同10000mAh雙向QC2.0快叉尿袋,體積及重量,對比同容量尿袋嚟講,可以算係非常輕巧,價錢亦平。
依家新款尿袋都有識別芯片,乜仲有人買要分開iphone/ipad、Android port嘅尿袋?

有時啲野價值, 唔係單睇數字就可以睇得出.
同樣副廠牛, 同樣聲稱 2.4A 輸出, 售價都可以差成倍. 唔係咩奇聞. 唔通真係無分別?
當然, 個分別值唔值個差價. 睇法人人唔同.

紫米5000mAh同10000mAh雙向QC2.0快叉尿袋,體積及重量,對比同容量尿袋嚟講,可以算係非常輕巧,價錢亦平 ...
dcc2000 發表於 2017-1-5 01:01

iphone 7 的電池容量只係2xxx mah ,再者我一日只係叉一次電,所以6000mah 已經好夠我用

我就寧願揀個size 又細又輕的尿袋,起碼出街唔駛放起背包,就咁用褲袋都袋到

有時啲野價值, 唔係單睇數字就可以睇得出.
同樣副廠牛, 同樣聲稱 2.4A 輸出, 售價都可以差成倍. 唔係咩奇聞 ...
WindyK 發表於 2017-1-5 12:32

係呀,每個人的價值觀都唔同

一部兩匹美的分體式冷氣機只係$5xxx, 一部兩匹大金分體式冷氣機要$11xxx

兩部冷氣機的價錢相差一倍,美的果部冷氣機一定唔足兩匹,送風角度無咁好,無咁靜,無咁耐用,無咁慳電,售後服務無咁好,而呢D 野係睇 SPEC. 的數字係睇唔到的

正所謂一分錢一分貨,有買貴, 無買錯

一分錢一分貨係道理,不過十分錢一分貨亦比比皆是,尤其係尿袋呢類產品。

唔係因為當年小米出隻用料同品質都唔錯,祗係賣69人仔(港幣89)嘅10400mAh尿袋做低個價,相信依家嘅山寨尿袋仍然可能賣緊兩、三舊水以上。

小米嘅尿袋,設計同用料喺同類型產品嚟講算相當唔錯,網上有大量測試及拆解圖可供參考,品質一目了然,相當透明,反觀果d貴一大截嘅所謂外國牌子或者貼牌大陸貨尿袋,亦唔見得設計同用料會好咗幾多倍。

一件產品好與壞,的確唔係齋睇spec,貴價貨理論上唔會係山寨品質,但亦未必會同 "想像" 一樣咁理想,當然,愿意花錢嘅,咪買貴嘢囉,正如一隻十幾蚊嘅電子錶,同一隻十幾萬嘅名牌手錶,本質功能分別唔大,但整體感覺就差別好大喇!