一出四火牛

請問大家有無用開一出四火牛?有無推介?
過年前買左X-POWER一出四火牛, 第一隻買返去巳經差唔到. 換左之後一次過
差三部平板, 發覺隻牛熱到可煎旦&差電位聞到有少少味. 拎去為修立即換一隻新比我.
到上星期其中三個USB突然又差唔到(又係一次差三部平板), 只有QC3.0個USB差到.
上到為修又立即換一隻新比我. 依個牌子係咪伏 ?

ANKXY.

但同時間差3部平板相信冇火牛唔熱。

哩隻好嘢, 5 個獨立電路(等於一個拖板上插5隻USB火牛)5PORT 支援QC2
充3部平板冇問題
http://www.tronsmart.com/product ... usb-desktop-charger

回覆 3# drlui
請問約多少錢?

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... highlight=tronsmart

TB 都有

https://kknews.cc/zh-hk/digital/rexpg9o.html

呢隻重變態, 5 * QC3.0(12V 1.5A)

tks all comments, brother.

呢隻X-poxxx嘅產品,質素本來就係一般般,大多係貼牌貨。

Tronsmart同Choetech果兩隻5 ports,實際上係5隻獨立牛焊喺一塊板上,每路理論上足18W功率。

但係都要睇吓3隻係咩平板,叉電時行幾V同扯幾A,USB叉機通常有設計輸出保護(限流或斷流),部份祗係用粒PTC fuse,部份用保護芯片,好似ipad缺電時分分鐘扯超過2.4A(5V),有d大陸平板可能仲高,部份設計稍差(或功率不足)嘅USB叉機,可能會起保護叉唔到,甚至因overload燒埋。好似ANKER早期果隻5 ports 40W,5個USB ports輸出就係祗用PTC fuse做保護,個別USB port因超載或短路而 "打柴",好多人都中過伏。

一般多ports USB牛嘅設計,係多ports共用額定功率,例如50W、60W,祗要插入嘅devices,叉電總功率唔超過額定功率就冇問題,通常嚟講每port最大2.4A~2.6A,部份火牛可以超越呢個數值,而QC3.0或使用Type-C口嘅火牛,就可以出3A(以5V),甚至更高。

不過部份帶QC2.0/3.0嘅多ports叉機,例如1port QC + 4 ports 5V,主供電電路係獨立兩組分咗俾QC port同5V ports使用,例如標示50W,其中18W俾咗QC port,剩低嘅32W就俾其它4個5V ports,假如4個5V ports都插上扯2A以上嘅devices,就肯定唔夠力,小則叉得較慢(扯低咗電壓/電流),或者起保護叉唔到,大則扯瓜隻火牛。

Tronsmart同Choetech果兩隻5 ports,實際上係5隻獨立牛焊喺一塊板上,每路理論上足18W功率。

但係都要 ...
dcc2000 發表於 2017-3-9 01:29

多謝dcc2000深入講解. 我以後都係差兩部平板算.
又問多樣野. 依種5port牛插拖板會唔會唔好, 咁高用電量 ?