有無ching 用sony PVM/BVM CRT打機?

大家好,見到呢度有ching 傾retro console,所以小弟想問下仲有無人用CRT打機?

當年小弟玩超任,由最初的AV線、之後用s-video線,到最後用到RGB (scart) 線,一層一層地發現色彩的變化,自此返唔到轉頭

小弟本身有部14吋電視仔,貪佢有RGB插頭。但可惜早幾個月時發現開機無畫面,我試過搵幾個師傅,全部都話無零件整唔到。

於是小弟上網搵搵,發現SONY 的 PVM/BVM CRT 玩retro console係好正,但香港無地方買到。

請問有無ching 仲用緊sony PVM/BVM CRT打機?

Many thanks!!!

據我所知玩緊PVM嗰班師兄都係從日本或內地入手,但返到黎多數都會爆殻甚至壞制,要作修復先玩得,我都想入手PVM但唔相買部爛機返黎。

依家仲有留部Sony KX-14CP1玩舊game

有$$ 唔難搵
不過呢個世代
冇$$ 既EMU
有$$ 既都買果D n合1 新console 有埋720p upscale...

有D舊式CCTV  ...
LarSing 發表於 2016-8-3 09:38

多謝Ching意見

我未試過n合一嘅console,但曾經試過將部超任用SCART綫駁去個SCART-->HDMI嘅converter,然後起LCD TV度打。但出來嘅效果完全無法接受...

無他,超任output 係240p,一轉去720/1080即見光死.

最理想都係用CRT黎打retro console

據我所知玩緊PVM嗰班師兄都係從日本或內地入手,但返到黎多數都會爆殻甚至壞制,要作修復先玩得,我都想入 ...
skyver 發表於 2016-8-11 13:38

係啊ching,我起yahoo jp 同埋eBay睇到流晒口水,但非常擔心運送途中會撞親個monitor。因為呢啲CRT都生產左至少十年,唔郁動嘅話可以繼續用好耐,但一郁就有風險。

另請問ching有沒有整CRT嘅師傅介紹? 我真係好想整返好部CRT...

Thanks!

據我所知玩緊PVM嗰班師兄都係從日本或內地入手,但返到黎多數都會爆殻甚至壞制,要作修復先玩得,我都想入 ...
skyver 發表於 2016-8-11 13:38

係啊ching,我起yahoo jp 同埋eBay睇到流晒口水,但非常擔心運送途中會撞親個monitor。因為呢啲CRT都生產左至少十年,唔郁動嘅話可以繼續服役好耐,但一郁就有風險。

另請問ching有沒有整CRT嘅師傅介紹? 我真係好想整返好部CRT...

嘩...Ching 你巧勁啊,你部Sony KX-14CP1有SCART,我都搵左好耐...請問起邊度入手同幾錢呢?

Thanks!

其實用xrgb converter 得唔得?

via HKEPC Reader for Android

係啊ching,我起yahoo jp 同埋eBay睇到流晒口水,但非常擔心運送途中會撞親個monitor。因為呢啲CRT都生產 ...
mr_juicy 發表於 2016-8-12 12:06

師兄,黎緊我有部 14L4 黎緊,有部 PVM-14M4E 多左。平放,有興趣 PM 我

有$$ 唔難搵
不過呢個世代
冇$$ 既EMU
有$$ 既都買果D n合1 新console 有埋720p upscale...

有D舊式CCTV  ...
LarSing 發表於 2016-8-3 09:38

PC EMU 只要用 HD4XXX 就可以出 RGBHV @ 480i/240p 比 CRT