買ps4 pro前睇睇有咩game支援先

PS4 Pro 是否入手?看看支援遊戲清單再決定!
6小時前 • 最新情報

PS4 Pro 將會在下星期 11 月 10 日正式推出,你是否還在心大心細?如果決定不了,就先看看你喜歡的遊戲究竟有沒有支援吧!

PS4 Pro 和普通版 PS4 的分別在於大大加強的處理器和圖像處理能力,令遊戲可以顯示更多細節,甚至可以支援 4K 解像度。不過前題是遊戲要支援 PS4 Pro,否則無論細節或解像度都只會和普通 PS4 一樣。

Sony 今日就公開首輪超過 40 個支援 PS4 Pro 的遊戲:

Battlefield 1
Battlezone
Bound
Call of Duty: Black Ops 3
Call of Duty: Infinite Warfare
Call of Duty: Modern Warfare Remastered
Deus Ex: Mankind Divided
Dishonored 2
DriveClub VR
The Elder Scrolls 5: Skyrim Special Edition
The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited
FIFA 17
Firewatch
Helldivers
Hitman
Hustle Kings
Infamous First Light
Infamous Second Son
Knack
The Last of Us Remastered
The Last of Us: Left Behind
Mafia 3
Mantis Burn Racing
Middle-earth: Shadow of Mordor
NBA 2K17
Neon Chrome
Paragon
The Playroom VR
PlayStation VR Worlds
Ratchet & Clank
Rez Infinite
RIGS Mechanized Combat League
Rise of the Tomb Raider
Robinson: The Journey
Smite
Super Stardust Ultra
Skyrim Special Edition
Thumper
Titanfall 2
Tumble
Uncharted 4: A Thief’s End
Until Dawn: Rush of Blood
Viking Squad
Wheels of Aurelia
World of Tanks
XCOM 2

除了以上一堆遊戲,今年年尾前還會有更多大作支援,包括 Watch Dogs 2, The Last Guardian 和 Final Fantasy 15。明年年初就會有仁王、Resident Evil 7 Biohazard、For Honor 等等。之後亦會有 Gravity Rush 2, Horizon Zero Dawn, Days Gone, Gran Turismo Sport 等。

只是 轉載

US, EU Playstation blog都有講。
我買落啲VR game隻隻都有提升。
特別係Driveclub VR, 我等部Pro到貨先玩

特別係Driveclub VR, 我等部Pro到貨先玩 ...
Brainstomer 發表於 2016-11-4 21:13

我隻rigs 唔敢玩嘔死
希望pro可以有幫助

已經賣曬,仲諗緊既仲可以慢慢諗到出年呀

我隻rigs 唔敢玩嘔死
希望pro可以有幫助
terrykeung01 發表於 2016-11-4 21:22

RIGS畫面咁靚,有可能用90fps

如果可以推返120fps加Super sampling就好得多。

已經賣曬,仲諗緊既仲可以慢慢諗到出年呀
trango 發表於 2016-11-4 22:05

有心嘅第一日一出就要訂。
第一日開售就算有街貨,起碼訂貨都都唔蝕。
但到時無貨得個睇字就無謂,新機又無咁快減價。

特別係Driveclub VR, 我等部Pro到貨先玩 ...
Brainstomer 發表於 2016-11-4 21:13

PS4 PRO的確有必要
VR 30fps好多人會頂唔順,60fps系合格
120fps先完美
或者部份遊戲要PS5玩返家下既VR GAME先完美

Vr game係提升畫質定流暢度先?定2樣都會提升?

PS4 PRO的確有必要
VR 30fps好多人會頂唔順,60fps系合格
120fps先完美
或者部份遊戲要PS5玩返家下既VR GA ...
chrono213 發表於 2016-11-5 10:33

PS4無30fps VR Game

最少都60fps render+ASW模擬120fps,但呢個模式啲game係需要VR同電視出唔同畫面,慳bandwidth先會用。
玩過The Playroom VR就會明。

之後兩個模式,一個最少係90fps render 90fps輸出,另一個係120fps render 120fps出。

Driveclub本身已經係120Hz出,你見到佢為咗120Hz, 佢無乜做AA, 連足唔足1080P都係問題。

所以升畫質定升fps,係睇隻game點設計。
最好梗係全部都行1440P rendering+高級AA+120fps啦。

Ps4 最殺食就係獨佔日系game
偏偏條list上面9成9都歐美
咁我用番電腦玩唔好?
最期待都係GT sport, 出左先再決定