(集中帖)點解大家覺得老任在乎硬件,打機一定要鬥硬件勁呢?硬件唔勁就死性不改喇咩?我真係服咗你地

我最深印象係,當全世界轉高清TV時,佢俾480p畫質你,當全世界走向4K時,佢先俾1080p畫質你,佢隻皇牌作品仲要行900p. 你要明白高清電視無得俾你揀resolution fit返任天堂d 機. 結果佢每一代機,俾我感覺都好似係1080p電視睇DVD咁. 你賣遊戲性都要符合返畫面要清尼個基本要求至得架.

我最深印象係,當全世界轉高清TV時,佢俾480p畫質你,當全世界走向4K時,佢先俾1080p畫質你,佢隻皇牌作品 ...
雅仔 發表於 2017-1-18 07:02

其實老任做家用機的能力已經到咗樽頸位.
任天堂又唔似Microsoft同Sony咁有大把錢發展高科技.
Microsoft可以靠電腦搵食, Sony可以靠電子產品搵食.
任天堂唔靠遊戲重可以靠什麼?
論硬件, 任天堂永遠都冇額外資金去提升.
就算佢地有能力去做4K薩爾達,
冇錢咪又係迫住做番900P.
任天堂可能等緊科技發展慢下來的一日,
不過佢地可以捱幾耐?

唔只講畫質, 而係硬件性能差的時候, 一D當代的大型game都行唔到, 或者軟件商會覺得就算左cut右cut都太難出而完全唔出.

有眼你睇, B社在ns出唔到呢一代機的fallout4,只能出十年前上一代機skyrim.

上一代wiiu, 移植當時arkham city的當代game仲lag過ps3/360原版.

其實任記冇追硬件好耐啦,咪又生存到。
Wii 夠差過同時期既360同PS3啦, 咪又FIGHT低晒佢地
好多人買機都係玩獨佔game, 我自己係呢代冇買XONE, 因為佢大部份game都有PC版, 而且畫質高好多.
PS4我都係玩獨佔, 如果有PC版就更係玩PC版, 就算PS4 PRO同張1080比仲有好大距離...所以我結論都係各有生存空間.
Switch出左之後賣吾賣得咪見真章囉!

其實任記冇追硬件好耐啦,咪又生存到。
Wii 夠差過同時期既360同PS3啦, 咪又FIGHT低晒佢地
好多人買機都係 ...
toracat 發表於 2017-1-18 10:12

Wii體感開頭真係好勁, 吸引到超多輕gamer, 但後期都唔多掂, 之後wiiu 基本上都死哂火.

諗以往幾勁幾勁其實冇咩意思, 世界已經唔同左, 我真心唔覺得ns可以好似nds同wii早期咁樣大受歡迎.

睇返Nokia就知喇!人地行得快,你行得慢,會被淘汰。
老任出新機。捧場客一定有但唔會多。

So they no need to release new console
Just use back FC, SFC to release new games?

未就好似柯達咁,世界轉去數碼佢就繼續菲林

菲林係好,但世界改變左你唔變未比人淘汰

成日有人講老任好似APPLE,都唔知似啲咩

APPLE用既SPEC係業界最先進,有時SPEC重行先人四五年

老任只識計到部機有錢賺,成日用啲過期SPEC

SWITCH好突破?????

我廿幾三十年前玩PCEGT,個時就係真突破

而家SWITCH未係一部有TV UOT既手提機

硬件一定要搞好,始終一部機要打5年以上仗

就算呢家遊戲廠用唔晒機能,將來技術好左,都一樣會提升機能質素,
如果2~3年玩家已經覺得機能差太遠,
無左主機的「可能性」,好難有運行

btw,
ps4 pro出完又傳會出5,
呢個時期有d真係唔知想點