[家用機] 過年前入到PS4 PRO ,試玩左隻羅拉

首先講明我係用部1080P 電視做測試, 同埋呢隻GAME我有係部PS4 度玩過
以下只係好簡單分享番少少玩後感,真係咁易玩左陣

隻GAME 有三個MODE 優化選擇
第一個MODE 4K 模式顯示
我唔明點解用1080P 電視都開到, 但係結果用呢個MODE 玩好明顯睇到成個晝面既野都清左
好似一D石頭紋理都強化左,自己覺得係三個增強模式入面晝面最清

第二個MODE 增強FPS
我諗呢個晝質應該大約等於PS4 質數,對比4K MODE 就會即刻覺得朦左,係明顯既
但流暢度明顯高好多,不過目測係保持唔到長期60FPS , 特別落緊雨環境應該得4X - 5X FPS

第三個MODE 效果增強
呢個同第一個 MODE 比, 自己覺得都係行4K 模式 係晝面上會清少少
但同樣都會見到物件會細緻左,例如岩石紋理 同花草榭木等
而且一D 效果例落雨會比第一同第二個MODE 做得更靚, 雨滴落黎方向無咁死版
流蜴度自覺得比第一個4K 模式顯示 會高些少

小小總結, 無4K 電視CHING 都值得買, 因係用1080P 電視玩晝面都會靚左,係明顯既
當然大前提要隻GAME有優化

有時間再試下隻UNCHARTED 4 先

我用緊Pro玩隻God of War都覺得靚左好多(由其是紋理及光暗方面)

我用緊Pro玩隻God of War都覺得靚左好多(由其是紋理及光暗方面)
sniperbb 發表於 2017-1-29 15:54

FPS都高好多

FPS都高好多
ddb493 發表於 2017-1-30 11:54

就咁 PS4 玩隻GOW3 REMASTER 已經係60FPS 啦
隻LAST OF US REMASTER 有無人係PRO 試過, 有無靚到?

我反而想知1080P ,4K TV玩PRO
唔知爭幾多

首先講明我係用部1080P 電視做測試, 同埋呢隻GAME我有係部PS4 度玩過
以下只係好簡單分享番少少玩後感,真係 ...
momolee 發表於 2017-1-29 14:13

我試左Uncharted4,不過我係1080p tv,畫面好流暢

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPhone

就咁 PS4 玩隻GOW3 REMASTER 已經係60FPS 啦
隻LAST OF US REMASTER 有無人係PRO 試過, 有無靚到?:re ...
momolee 發表於 2017-1-31 09:34

多人連線60FPS勁爽,原本LAG到唔想玩

最慘d game 而家打爆左都未有pro patch
FF15 係咁,BH7/RE7 又係咁

希望月尾隻horizon zero dawn ok d

多人連線60FPS勁爽,原本LAG到唔想玩
ddb493 發表於 2017-1-31 20:00

個對戰仲有玩咩, 隻GAME 好舊下喎

我試左Uncharted4,不過我係1080p tv,畫面好流暢  

via HKEPC Ionic Reader v1.5.1 - iPh ...
mmcwai 發表於 2017-1-31 19:24

UNCHARTED 4 好似無60FPS 優化?
我未試, 買隻GAME 幾個月就係等PRO 先玩