手機問題

小弟或需換手機
有d問題想問

1.) 手機影相 想有近距離對焦(可影細字) 款式有那些?

2.) 手機想有GPS 款式有那些? 有的都很貴嗎?

3.) GPS 需要連接wifi / GPRS 的嗎?

4.) 最好是Nokia的

很抱歉啊...
每次出去百老x / 匯x 睇 都比d sales 問到你都唔想睇
所以先上網問咋....

小弟一直都無留意手機資訊
所以係"頓"左d

thx a lot

1手機影相想近距離對焦係件難事

2大部份過2.1k既手機都有GPS

3GPS 不需要連接wifi / GPRS 的
    (不過在香港定位,無番6~10分鐘都唔洗
       指意定到位,GPRS可能加速定位速度,而
  wifi有d手機可能靠佢定位,但係有wifi既地方
  多數係室內!)

4 N95 N82 N97 N85 N86  如果唔計影相又好玩既
        就5800

原帖由 ben20034 於 2009-8-27 01:40 PM 發表

GPS 不需要連接wifi / GPRS 的
    (不過在香港定位,無番6~10分鐘都唔洗
       指意定到位,GPRS可能加速定位速度,而
  wifi有d手機可能靠佢定位,但係有wifi既地方
  多數係室內!)

唔該你先
之前見人係巴士 拎部Iphone出來
個巴士一路行 就一路搵到係邊個位
咁係靠GPRS?

同埋....手機有GPS 但唔上WIFI / GPRS PLAN
係咪 = 無意思?

原帖由 暴龍@JL 於 2009-8-27 14:40 發表

唔該你先
之前見人係巴士 拎部Iphone出來
個巴士一路行 就一路搵到係邊個位
咁係靠GPRS?

同埋....手機有GPS 但唔上WIFI / GPRS PLAN
係咪 = 無意思?

唔係
基本上你定左位之後
如果冇行去d室內/有上蓋既地方
gps基本上都唔會斷的
當然 可以用gprs/hsdpa會好d啦
斷左都可以好快連番

gps連左之後就算信號弱都唔會太過斷

不過定位連果下,你會煩到x人,因為

一定要齊曬5個衛星既信號,而齊曬要等好耐

結論:香港唔適合用GPS,而大陸最快45秒就能解定位

原帖由 ben20034 於 2009-8-27 03:30 PM 發表
gps連左之後就算信號弱都唔會太過斷

不過定位連果下,你會煩到x人,因為

一定要齊曬5個衛星既信號,而齊曬要等好耐

結論:香港唔適合用GPS,而大陸最快45秒就能解定位

係咪因為香港多高樓大廈? 擋住....

完全合樓主要求,價錢比較便宜的選擇:
Nokia n78