爛3 真係好爛

話說我部iphone3g 收唔到3g signal
於是去3g 門市部到搞搞去.
係灣仔門市部到的staff幫我試, 入settings睇我有冇開3g, 睇到有, 但係我有用make it mine就話係我改左個台個名搞到睇唔到佢show個3g logo出黎. 我即刻改番deafult+reboot部機, 之後都唔得. 佢就囉另一張sim 放入去. 但係我部電話又出到3g logo. 之後個staff就同我講話如果係收唔到3g會係carrier個到寫3(2g) , 但係我而家冇, 又解釋唔到.
之後再去番旺角門市. 直接同個staff講話想換sim, 懷疑係sim既問題, 個staff又囉我張sim去試+插另一張sim入我部機, 結果係我張sim出唔到3g 而佢張sim係我部機出到3g, 於是都好爽快咁俾張新sim我, 點知我而家番到屋企換. 張新sim都係出唔到3g logo, 爛3真係爛3
p.s 我係用緊3g 計劃& 張sim只不過開左幾個月

如果因為上3台出3GS平D既話,我寧願去APPLE買機算數,免得受埋D閒氣

軟件層面,好多Sales 唔識答...問題係好你自已裝咗的3Party嘢落去.. 佢唔叫你Hard Reset 成都機己經偷笑拉...

原帖由 kenchiuon 於 2009-8-28 11:16 發表
軟件層面,好多Sales 唔識答...問題係好你自已裝咗的3Party嘢落去.. 佢唔叫你Hard Reset 成都機己經偷笑拉...

我用3的SIM又出到3G都係SW問題?

爛3 真係好野,一直都keep 到咁爛~

確實有機會是iphone setting問題。
你不如用新3hk sim card後,用itunes sync一下。看看有無 carrier setting update。(like this http://support.apple.com/kb/HT1970)

雖然大家都係3hk的電話咭,但有機carrier 有變動過,而有新code和舊code之分。apple個carrier setting database 可能有新更新。
and 另一可能係2.2.1 upgrade 上os 3.0時,舊network, bluetooth, 3G data 的setting 於新3.0 OS有問題(之前有部分user report 去apple過)。故,apple 見意有事就於general -> reset -> reset network settings試試。不能就有可能要再用reset all試。

我想帶出一點。其實,問題有時真的是apple個OS 出現的。但好多時user 會將其放於 carrier身上,如香港就3hk,us就話at&t問題。最好的,上網search下就可能有solution了。

原帖由 laicphk 於 2009-8-28 13:16 發表

我用3的SIM又出到3G都係SW問題?

我用WM機, 好多時 mask 完Operater 都有類似問題...要HardReset..
掉返轉頭, 你末裝SW 之前有無事....就係因為個SW record 咗你的更新落部機同SIM card 度...

原帖由 goldeneye 於 2009-8-28 16:26 發表
確實有機會是iphone setting問題。
你不如用新3hk sim card後,用itunes sync一下。看看有無 carrier setting update。(like this http://support.apple.com/kb/HT1970)

雖然大家都係3hk的電話咭,但有機carrier 有變動 ...

係冇呢個問題.
我用左3台幾個月而家先出問題...

原帖由 kenchiuon 於 2009-8-28 16:37 發表

我用WM機, 好多時 mask 完Operater 都有類似問題...要HardReset..
掉返轉頭, 你末裝SW 之前有無事....就係因為個SW record 咗你的更新落部機同SIM card 度...

我換左SIM都係咁