一個低 B 問題

請問手機上網既數據傳輸既 HSDPA 同 GPRS 有咩分別 , 係咪一個 2G , 一個 3G ? 請指教 .

HSDPA=3.5G  -- 7.2mbps 下載,

*技術成熟後可達14.4mbps,
更有電訊商配合光纖,聲稱可提升到21mbps

WCDMA=3G   -- 3.6mbps 下載,

GPRS=2.5G    -- 85.6 Kbps 下載

EDGE=2.75G --  384 Kbps  下載

除左電訊商網絡,更要睇番你部電話能否支援相關技術~

原帖由 tkf 於 2009-8-28 23:10 發表

EDGE=2.75 ...

唔該先

咁我想問問 , 例如有個 plan 包 100M 數據流量 , 咁係咪無論我用 GPRS 或 HSDPA 上網都得  ? thx

原帖由 peterchu1 於 2009-8-29 11:50 AM 發表

唔該先

咁我想問問 , 例如有個 plan 包 100M 數據流量 , 咁係咪無論我用 GPRS 或 HSDPA 上網都得  ? thx

要睇番你個plan係3g定2g...

2種都唔同收費...你join左3g plan,一收GPRS...你就死lo~

JOIN HSDPA  Plan
記得熄左GPRS

原帖由 tkf 於 2009-8-28 23:10 發表

EDGE=2.75 ...

are you sure?
3G=384kbps
3.5G(HSDPA)只要係1.8Mor above都算係
唔該先

join左任何3G data plan,行gprs個價錢都係一樣,只係個speed慢好多