人仔4G信號太差

天水圍的天澤村再北果條村,明明恒通樓、恒智樓都有不才基站在天台,我都看到
竟然在室內完全沒有2600MHz的4G LTE信號

室內冇系好正常。。。

天水圍的天澤村再北果條村,明明恒通樓、恒智樓都有不才基站在天台,我都看到
竟然在室內完全沒有2600MHz的 ...
apliucard 發表於 2013-5-20 16:28

我住天恆 都係收到 三格一般
最快去到 42M

我住天恆 都係收到 三格一般
最快去到 42M
千葉涼平 發表於 2013-5-20 20:10

你向边頭,是不是4G信號(1800還是2600)?
    我向學校

你向边頭,是不是4G信號(1800還是2600)?
    我向學校
apliucard 發表於 2013-5-20 20:29

我向深圳皇崗
人仔1800 4G 只有 MTR 先有

我向深圳皇崗
人仔1800 4G 只有 MTR 先有
千葉涼平 發表於 2013-5-20 20:36

你用乜機,我對著恒通樓的天線都收唔到4G
最巴閉3G,有7.6Mbps

你用乜機,我對著恒通樓的天線都收唔到4G
最巴閉3G,有7.6Mbps
apliucard 發表於 2013-5-20 20:39

pocket wifi MF91
同 note2

回復 1# apliucard

你肯定係CMHK既基站??

會吾會係 TDD 2300Mhz 天線, 又或許吾係中移動的.

中移動4G(2600Mhz)普遍起室內收得較差係正常,屯門某屋苑內窗邊收到4/5 格. 一行入d 就會跌到一格. 好快就會跌落3G. 沒法啦.又係向中移動反映後無果. (3 同CSL 4G反為 收爆)

話時話以前元朗輕鐵總站內4G 接收良好, 自3月起一走入輕鐵站d d 就會跌去3G. 輕鐵610入面等車開時得2格3G... 上吾到網. 同中移動匯報, 跟進過後居然答我工程部說那裡4G 接收無問題.

吾知點解, 我覺得中移動有咗PCCW 3G 後,覺得 4G 接收變差咗.
而佢個3G 起元朗 , 屯門區真係吾多掂. 速度拍得住去年One2free 成日吾會過2Mps. 有時1Mpbs 都無, 速度跟新世界差吾多.

快d 搞掂前九鐵路段的鐵路(東, 西,馬鐵)4G 覆蓋 同 出VoLTE 啦. 好怕用你個3G.
anyway, 我明白你收得我平,又有PCCW WIFI 用.  忍下囉.

不過,.有次起新港foodcourt corner 位的壽司鋪食壽司, 果度3G 居然快過4G. 真有趣.

總結 : 要上中移動就應該買張4G 儲值卡, 試過覆蓋, 速度 後先決定啦.