移動卡上網問題

如題,我系鴨記買過移動呢d儲值卡
我試過根據佢d提示開過戈d上網plan都吾比我上網既
我系打算開$38一個月戈套數據組合
到底系點解呀?

sent左開上網短迅未*106*01#

sent左開上網短迅未*106*01#
parkie 發表於 2013-5-26 12:24

又好似冇印象做過呢個step wo :P
BTW乜吾系根據提示開左即用架咩 :o

另外sent的,通知開啓上網功能

而家新買嘅有張貼紙喺封面印住送首兩天免費數據,之後遂MB計數。有人就係唔知點開個 $30 30日嘅數據計劃,以為開咗;卒之唔夠兩個禮拜用晒張卡嗰 $78

又好似冇印象做過呢個step wo :P
BTW乜吾系根據提示開左即用架咩 :o
pard2 發表於 2013-5-26 13:00

要開左上網數據先, 開左就可以即上網, 逐MB計錢~
要用package, 就再send短訊入你要1,7,30日上網組合~

而家新買嘅有張貼紙喺封面印住送首兩天免費數據,之後遂MB計數。有人就係唔知點開個 $30 30日嘅數據計劃,以為開咗;卒之唔夠兩個禮拜用晒張卡嗰 $78
wukw 發表於 2013-5-26 15:59

入面本書仔寫到明點開
網站又有寫
咁都打爆卡既只可以講因為自己懶唯有破材檔災

故事其實有少少技術嘢嘅,因為嗰位人兄用嘅係雙卡機,預設話音就用張 CxL 儲值卡、而預設嘅上網就係嗰張人仔卡啦。我幫佢開通咗張卡之後同佢講,切記兩日後記得開通 $38 30日嘅數據組合,唔係收費就好甘㗎啦。咁佢係兩日後就梗係喺電話開通番個 $38 數據組合啦,點知原來根本冇開通到。我都係幫佢 check 張人仔卡時先發覺點解打咗 code 後會出無法執行 USSD Message 嘅?先知道原因在此,原來手機用咗 CxL 張卡嚟 sent code,咁就死得啦;因為嗰用家係位長者,知鬼咁多嘢咩。
如果唔係貪果兩日免費,即幫佢開通 $38 數據組合就唔會中招啦

其實如果operate個個係長者既唔應該分兩張卡LO
除非真係想買平卡慳到盡或者唔鐘意2G上網有電話入個陣會中斷左連線
或者想send同台SMS既咁呢個組合就合理既

*103*01#
電話個網絡連接apn要入cmhk