我又誤墮入 3 的收費陷阱

我上年年底係 3 出左個 iphone 5 plan
張手寫合約註明首六個月贈送每月 3GB 流動數據

結果,今個月收到張單,被 3 收多左 HKD290

我同佢地 online CS 講,你地講到明送首六個月每月 3GB 流動數據,而四月份的月結單亦寫明
Free 3 GB Local Wireless Data 免費 3 GB 本地流動數據26/04/13-25/05/13 $ 0.00

點知佢地話,佢地的首 6 個月計法,是以客戶上台日起計 6 個月的同一日,而非賬單的截數日。例如 10 月 31 日上台,只會送到 4 月30 日,即使截數日係 25 號,最後送個 3 GB 都要係 4 月 26 - 30 日呢 5 日同完。5 月 1 - 25 日只得番 plan 原本的 600MB

我問佢咁月結單又寫個日期係 26/04/13-25/05/13 ? 佢地就重覆話佢地一定係由客戶上台日起計,唔會跟月結單上寫的日期,我話要投訴,個 online CS 就叫我自己打返上 hotline ...

激氣 !!!

============ (Update 8-Jun-2013) 事件已告一段落  ===============

send 左投訴俾 3 後,佢地琴日已經回覆左我,會全數豁免翻收左我的 HKD290 數據費用...

佢地都明白今次件事,係因為我的上台日同截數日不是同一日,而合約上及宣傳單張上都冇寫清楚六個月的免費數據計算方法。

我都有再同 3 反映,佢地送的 2 個月增值服務,如 KKbox, 24 reader 就以月結單截數日計算,送的數據服務就以上台日起計的半年(約182日)計算,計法不同,又冇渠道表達過俾客戶知道,好易令客戶誤會,佢地亦表示理解,亦希望將來會作出改善。

不過希望大家留意下,呢個收費陷阱。
上台前問多句,因為好多野,合約冇寫,單張冇寫, sales 又唔講,真係唔會知

你肯定送左6個月未先?
睇番我另一個號碼冇問題,你有冇睇番第一張單?

我貼第一期帳單同第六期帳單比你睇
我今月帳單冇事

我已經睇唔返第一期單, 因為岩岩出左第七期(5月份)

你上台日同截數日係咪同一日?

我上台日同截數日不同, 所以出現左今次個問題

上台日早過月結單截數日,表示合約完結日同樣早過月結單的最後服務日。
凸出來的合約完結日至最後服務日那段期間,便會多交費用了。

回復 3# alistair1983

我10月29出機, 11月14先截數
上台日早過月結單截數日,表示合約完結日同樣早過月結單的最後服務日。
凸出來的合約完結日至最後服務日那 ...
APPL 發表於 2013-5-29 23:24

第一期帳單之後所有野已經跟番截數日

回復 5#

咁得意?我9月21上,10月21就截,宜家個個月21月結

回復  冷

咁得意?我9月21上,10月21就截,宜家個個月21月結
xibeilou 發表於 2013-5-30 00:30

唔太記得啦果陣係咁炒, 係3出左成十部機

明知山有虎 偏向虎山行

回復 8# DAVID01112

呢個case係user有問題 ..