電訊商訊號差 客戶解約要罰款

http://www.hkepc.com/forum/redir ... 79&pid=30009241

好耐之前﹐有一單關於數碼通的問題﹐又係接收問題。

當時﹐事主住在某鄉村﹐同時使用數記的流動電話 及 家居寬頻服務。
某日﹐村內的發射站因租約完結而停止服務﹐一夜間令到事主流動電話 及 家居寬頻都用唔到。

經事主與數記商討後﹐家居寬頻無條件取消服務﹐事主無異議。
但是流動電話不可以無條件取消/解約﹐原因係流動電話無限制在固定地方使用﹐家居用唔到﹐但唔代表你外出後用唔到。而家居寬頻有限定地址﹐所以接收唔到網絡便用唔到﹐所以可以取消。

所以﹐家居/某一固定地方接收唔到/接收不良﹐流動電話服務係唔會有得取消服務的。基本上﹐你唔夠電訊商講的。

所以﹐家居/某一固定地方接收唔到/接收不良﹐流動電話服務係唔會有得取消服務的。基本上﹐你唔夠電訊商講的。
peter_chan 發表於 2013-5-31 11:26

唔係好認同,上年轉左one2free,本來好好地。
自從租左俾電訊數碼之後就好似食左屎咁。收爆都可以load唔到野。
打去投訴左幾次,火都未扯佢已經好順灘咁1毫子都唔洗賠就同我cut約。

之後走左去pccw,本來又係好好地。點知又係租左線俾人仔同聯通。
情況同one2free一樣。打去投訴,CS又係照舊話check下d signal呀。
睇下有冇咩方法改善呀。到最後pccw都承認租左線之後令網絡負荷過大
又係1毫子都唔洗賠就cut到約。

當然同上面個case唔到,我係淨plan既。可能會易cut d。
但經此兩役之後,我都唔會考慮買機上台。買機上台一定冇得cut

我都唔同意
我搬入旺角後完全收唔到中移(當時未有45413),結果無條件解約,但我就蝕咗部分手機預繳
數記做法有點那個

唔係好認同,上年轉左one2free,本來好好地。
自從租左俾電訊數碼之後就好似食左屎咁。收爆都可以load唔 ...
hayatok 發表於 2013-5-31 12:23

有時都要睇下邊個「口硬」﹐可能我提及數記的case﹐事主唔想再爭下去便接受。

C台家居流動寬頻我當年都因公平使用條款嘈到上消委會和通管局,但最後都自己收咗聲,因為C記死都要收1.5K違約費
好彩現在佢自己停,唔使俾違約費仲執返一百(將佢賠嗰張咭賣走),個寬頻機仲原來冇鎖,插數記咭快樂使用中

C台家居流動寬頻我當年都因公平使用條款嘈到上消委會和通管局,但最後都自己收咗聲,因為C記死都要收1.5K違 ...
cpk 發表於 2013-5-31 12:55

ching, 有冇個型號? 用到4g 嗎?

回復 8# mkboy76

華為B660,3G 7.2M下載

CSL 一向都收到爆但上唔到網or 聽唔到電話ga wo~
因為有機會係佢用微波and ZTE D 野~