如意中港通 Plus vs 跨境王

C兄們:
想問這兩張聯通 一卡兩號 儲值卡 有什麼分別 !! 好似兩張都可以 大陸香港 3G 上網. 邊張好用 和 抵 d ?

如意中港通 Plus.jpg

如意通港版好似會收月費

跨境王好似有PACKAGE一個月100MB...
睇下你點用...

咁如果只是每月返大陸幾天, 多數過一夜就回港, 但又要 talk 很多電話和收 Whatsapp, 揀邊張好?

唉, 跨境王好麻煩, 上次買左張, 上到大陸無得用數據, 淨係得打電話, 前兩日番去檔野問, 佢話要咩自己SET番APN, 喂大佬呀, 之前買如意通(綠白色果隻)一上去就用到, 仲要係$50, 隻跨境王$68仲要自己SET APN, 最慘係, 你知大陸卡呢家野一買就唔理三七21淨係要張卡掉左個PACKING佢架啦, 更何況既係, 唔係即係買既, 我諗更加唔會帶埋個PACKING一齊過關, 麻鬼煩!!C兄買之前最好諗一諗啦, BTW, 而加張跨境王$45已經買到, 我諗可能呢個問題唔多唔小影響到.....

唉, 跨境王好麻煩, 上次買左張, 上到大陸無得用數據, 淨係得打電話, 前兩日番去檔野問, 佢話要咩自己SET番A ...
4400 發表於 2013-6-11 18:58

我依然保留舊款既2G版一卡兩號
唔使set任何野便可以上網
不過,我有時都會帶買電話卡時附送既說明書上去
試過幫朋友買同一款既2G版一卡兩號
佢部手機上網就要先set apn

我依然保留舊款既2G版一卡兩號
唔使set任何野便可以上網
不過,我有時都會帶買電話卡時附送既說明書上去
...
photohk 發表於 2013-6-11 19:08

你果隻係咪綠白色果隻呀?
之前我即用即棄, 而加想買番都無呀陰功

我都有張如意通2G 一咭兩號

請問呢張咭起香港係咪唔可以上網?

你果隻係咪綠白色果隻呀?
之前我即用即棄, 而加想買番都無呀陰功
4400 發表於 2013-6-11 19:25

對呀!

我都有張如意通2G 一咭兩號

請問呢張咭起香港係咪唔可以上網?
ronan 發表於 2013-6-11 20:31

是!

唉, 跨境王好麻煩, 上次買左張, 上到大陸無得用數據, 淨係得打電話, 前兩日番去檔野問, 佢話要咩自己SET番A ...
4400 發表於 2013-6-11 18:58

我上次買左2張跨境王,apn set完後會自動消失,完全用唔到,唔掂!