[教學] 攜號轉至儲值卡

家中老人家一向使用儲值卡,收費當然同而家嘅儲值卡比貴啲啦。最近仲未到有效期已經要增值,冇法一於諗計轉台。點解唔買過張,鬼唔知亞媽係女人咩;以心目中嘅 CMHK $78 本地儲值卡為例,落鴨記 $35 已經攪掂。奈何老人家唔想轉電話號碼,唯有攜號轉台啦
至於點解揀 CMHK $78 嗰隻儲值卡,因為唔使每 30日 硬食 $2 行政費,點知去咗三間門市都話 $78 隻唔出,得 $48 嗰隻。頂,咁即係要硬食 $2 行政費?條氣唔順,摸上栢裕客戶中心;都係冇貨,不過位哥哥仔就介紹另一隻 $88 嘅漫遊儲值卡,一樣免行政費。本地通話收費就全日 $0.1/分鐘 而 $78 嗰隻就 $0.05/非繁忙、$0.12/繁忙。
計過差唔得幾多,咁就俾一百蚊辦手續,最快三日後轉到台

應該係啦,因為嗰哥哥仔初初同我講都話有,後尾 check 冇晒 $78 本地儲值卡;我話諗一諗佢先介紹呢隻 $88 漫遊儲值卡

家中老人家一向使用儲值卡,收費當然同而家嘅儲值卡比貴啲啦。最近仲未到有效期已經要增值,冇法一於諗計轉 ...
wukw 發表於 2014-6-16 18:24

如果好少非䌓忙時間打電話,漫遊卡0.1/分鐘會抵d。

我都係咁諗,拉匀唔爭好多。
最緊要係每三十日唔使被劫二蚊行政費嘛

漫遊儲值卡漫遊點計?

我都係咁諗,拉匀唔爭好多。
最緊要係每三十日唔使被劫二蚊行政費嘛  ...
wukw 發表於 2014-6-16 21:35

咁又係既,每月扣$2够打多20分鐘電話了,不過你每6個月點都要充$50延長有效期,用唔哂咪一路累積落去,儲值額越來越多!

$78果隻唔再出了?

漫遊儲值卡漫遊點計?
hardness 發表於 2014-6-16 21:45

CMHK 咪有囉

上  咪有囉
wukw 發表於 2014-6-16 09:55 PM

嘩, 好鬼貴.....

本來諗著八月轉過去 唔會到時連$88個隻都無瓜
不佢最低銷費$100 唔取消 $78  
$48個隻根本無人會買
睇來cmhk開始放棄D唔 低費服務了

via HKEPC Reader for Android