諗住去 CMHK 上 4G Pro

平時用開 1.x GB, 而家佢 128 已有 1GB, 爆左加 30 有 0.5GB

佢勝在番大陸唔駛再買咭用 data

是否去店就出得?
會否街邊 sales 再可以平d或有野送?

平時用開 1.x GB, 而家佢 128 已有 1GB, 爆左加 30 有 0.5GB

佢勝在番大陸唔駛再買咭用 data

是否去店就 ...
$foo 發表於 2014-10-7 13:30

你最好check下你部電話su唔support大陸中移動嘅3G TD-SCDMA同4G TD-LTE制式先
如果唔係上到大陸會得返地獄2G EDGE,真係慢過香港2G勁多

你最好check下你部電話su唔support大陸中移動嘅3G TD-SCDMA同4G TD-LTE制式先
如果唔係上到大陸會得返地獄 ...
kachungho 發表於 2014-10-7 21:53

iPhone 5s,壹加,三星s4 i9507....

係咪冇得免 $18 行政費?

回覆 4# $foo

$12 蚊..not $18
同埋留意大陸個優惠去到年尾only..之後每日$50

==from their web==
# 中國內地4G數據漫遊服務適用於中國移動4G TDD-LTE制式網絡,包括1900/ 2300/ 2600MHz三個頻段,而服務需配合適合的手提裝置;有關中國內地之TDD-LTE網絡覆蓋及支援裝置,請瀏覽中國移動香港網頁。由即日起至2014年12月31日(「優惠期」),服務計劃客戶可自動獲享「中國內地4G數據通行證」於中國內地使用數據漫遊服務而無需申請。而「中國內地4G數據通行證」之 服務日費為港幣$50,亦將於優惠期內獲豁免,唯客戶仍須扣除服務計劃內含的本地數據用量或根據閣下選用的服務計劃購買額外數據用量。於優惠期後,如客戶 欲繼續使用「中國內地4G數據通行證」服務,則必須預先申請方可使用中國內地4G數據漫遊。

優惠月費適用於簽約使用 4G199 Pro/4G289Pro/4G Pro 10GB (369)服務計劃12個月之客戶。客戶須另繳每月$12 港鐵、隧道、流動電話服務牌照及行政費(副卡無需繳付有關費用)。

一開始個4G 大陸漫遊免通行證費50文一日,只係做到8月31日,之後又話延長到去年尾。小弟個人估計出年繼續免費嘅機會都幾高。

即使係大陸用4G,到時真係收錢。小弟最多咪用3G。

mainland TD 3G not good

xibeilou 發表於 2014-10-9 08:08

用得人仔台就預有心理準備佢個TD3G唔理想,唔係佢又點會免費納入中港漫遊數據?

現在4G都係用「不停延長免費」呢種方式去提供免費服務比中港數據客,原因係佢比TD3G好太多,競爭力高。

xibeilou 發表於 2014-10-9 08:08

好過佢個超地獄級2G先啦
TD有香港2G嘅表現已經執到

大陸中移動TD 3G速度就一定好過2G。大慨比香港限速3G好D。