[操作疑難] 開通一張新買的預付卡上網用

其實係咪全世界大部份包括香港的預付卡

開通都係要打一個電話?

咁即係如果我手上只有pocket wifi, 因為佢無鍵盤, 咁咪不可以用到一張新買的預付卡?

即係我一定要有一部手機係手, 先可以放入一張新買的預付卡, 打出一個電話去開通張卡, 之後先可以放張卡入pocket wifi用到?

其實係咪全世界大部份包括香港的預付卡

開通都係要打一個電話?

咁即係如果我手上只有pocket wifi, 因為佢 ...
askl 發表於 2014-10-18 00:37

你可以叫賣俾你嘅人開通埋架嘛
香港地,除左便利店同埋唔係專賣電訊產品舗頭,正常賣家都可以幫你一買即開埋

你可以叫賣俾你嘅人開通埋架嘛
香港地,除左便利店同埋唔係專賣電訊產品舗頭,正常賣家都可以幫 ...
肥_仔 發表於 2014-10-18 02:17

都係既

香港得, 但如果我去外地好似大陸, korea, japan 咁, 係當地買到sim card想放入我部pocket wifi用, 就唔知當地興唔興話可以幫我用佢部手機開通埋?

都係既

香港得, 但如果我去外地好似大陸, korea, japan 咁, 係當地買到sim card想放入我部pocket wifi用 ...
askl 發表於 2014-10-18 07:55

大陸要實名添
日本就根據當地法例外國人只可以買只有上網功能嘅電話卡,開通方法都各有各異,
就算要打電話都要用當地電話打186字頭(即係香港133),即係你點都要搵當地人幫
不過好彩有D係第一次上網會redirect去登記網頁或者直接setAPN就可以開始用,揀嗰種就無問題

其實用得Pocket WiFi,但手上冇一部電話嘅,呢個可能性極低。

其實用得Pocket WiFi,但手上冇一部電話嘅,呢個可能性極低。
dcc2000 發表於 2014-10-18 22:26

最麻煩係手上的電話可能係nano sim

咁張上網卡唔通先整細為nano, 放入手機開通, 之後又要用卡套入番去部pocket wifi ?

如果pocket wifi 連埋個簡單keypad 可以用來打出電話去開通就perfect...

一部android 機做AP 唔係仲好咩?

一部android 機做AP 唔係仲好咩?
wuchihangfox 發表於 2014-10-18 23:24

食電,同埋有電話入會斷線