哪一款一卡兩號(中港號碼)較划算?

主要香港電話飛國內聽
間唔時需時國內流動網路,回覆wtsapp
低電話及上網用量

只認識:
中移中港卡
聯通跨境王

師兄畀啲意見

兩張卡都有月費
低用量點計都係唔著數
講接收中移上面好過聯通 9 條街
但中移內地制式同香港唔同 (行唔到 3G, data 只有 GPRS)
本來有張聯通 0 月費啱你低用量玩, 不過售價由 $7x 抄到而家 $33x, 你閒左月費都補唔返
講返你兩個 option, 中移上面只能行 GPRS, 重要 $38/day
跨境王有月費

p.s. data 好係有限廣東省境內/境外使用

而家移動和聯通在國內大城市其實分別唔好會大, 咁當然大家都有盲區啦. 但聯通的確進步左好多.

零月租的卡樓上師兄都講左, 你自己計下數底唔底. 而市面上而家公開賣緊有以下2張低用量卡

1. http://hk.chinaunicom.com/portal/mobile/20233
2. http://www.hk.chinamobile.com/tc ... -services-1c2n.html

2張差唔多價錢, 分別只係於國內上網中移動基本上只可以2G (原因樓上師兄講左)和聯通可以用3G. 不過如果你只係 whatsapp 下, 2G/3G 其實分別唔大 (你自己考慮下). 而我大膽假設你國內 data 每月唔過 30MB 的話. 如用聯通, 提議開5元data plan有30MB/月. 如用移動, 提議開 $35元/200MB (無限期). 月費2張都係6元, 打電話都係約會$0.6/分鐘.  其他收費請自己睇.

...如用移動, 提議開 $35元/200MB (無限期)....
edwardlee 發表於 2014-11-22 11:01

細字仔到講係每 30 日扣一次
不是無限期的

而家移動和聯通在國內大城市其實分別唔好會大, 咁當然大家都有盲區啦. 但聯通的確進步左好多.

零月租的卡 ...
edwardlee 發表於 2014-11-22 11:01

低用量人仔果張抵d,每半年充50就得。

細字仔到講係每 30 日扣一次
不是無限期的
Botti 發表於 2014-11-22 11:21

係bor, 差野點左人, 多謝師兄提醒及更正