3仔係咪只係得3G?

成條東鐵沿線都收唔到4G

大圍收到,Kowloon Tong 收到,沙田收到,旺角東收到,紅磡收到,請問邊到收唔到?

回覆 2# hokto

羅湖至大學收唔到, 兩部電話都收唔到

回覆  hokto

羅湖至大學收唔到, 兩部電話都收唔到
v234567 發表於 2014-12-9 22:24

邊有可能, 你試下熄data等佢上返4G好過.

樓主用緊甚麼 plan? APN set 啱嗎?

邊有可能, 你試下熄data等佢上返4G好過.
Brainstomer 發表於 2014-12-9 22:26

連熄機都試埋

樓主用緊甚麼 plan? APN set 啱嗎?
moslwc 發表於 2014-12-9 22:42

過到港島就無樹

連熄機都試埋
v234567 發表於 2014-12-9 23:08

熄機再開你唔停data佢一樣無機會掃台

熄機再開你唔停data佢一樣無機會掃台
Brainstomer 發表於 2014-12-9 23:19

My meaning was :    flight mode, even on/off, also tried. No use.

My meaning was :    flight mode, even on/off, also tried. No use.
v234567 發表於 2014-12-10 01:36

你仲係未明, 你開關個radio或者部機, 唔等於落Idle mode OK?
你熄data, 部機處於Idle mode(唔係No network/No Radio). 個Radio就有空餘時間監察其他頻段同系統, 等到見到有4G就上返去.
你開flight mode係無用, flight mode佢個radio唔會工作, 一熄flight mode時, 佢永遠只會返去對上一次成功入過既network system, 特別係你返過大陸, 通常都係2/3G.
如果你唔熄data, 一開Radio時一定係成堆packet等住衝, 之後列車高速移動又會經常出現handover, 有排都唔會落到Idle mode去掃返4G出黎.

想最穩陣入返4G, 應該一過關就開返Radio, 停data之後手動掃台, 手動揀入去, 肯定work, 羅湖站又好, 落馬洲站又好, 每一個台都會有齊2/3/4G覆蓋.