轉舊版跨境王一卡兩號卡?

我最近多左D返大陸
而家係
手機配CMHK PrepaidSIM (開1/7天一卡兩號服務,因為而家用緊的卡冇IDD服務)
+
POCKET WIFI 配1張用開丟聯通上網卡(無通話,只收SMS,每月扣人仔5蚊包50MB)

有FD話用跨境王舊版好 & 簡單
加上上星期收到SMS (係大陸)話聯通張卡快無錢

1. 轉舊版卡定keep 著而家(幫聯通卡充值)的好?

2. 我的卡、2013年買,登入10010時顯示係杭州什麼什麼公司的。
    可做實名? 做實名有無SO?

thanks

我用緊舊版卡, 試吓比意見

1. 呢張唔使整vpn就可以上Facebook, Twitter等等, 如果要番大陸用係幾方便。

2. 張卡港幣計錢, 唔使好似大陸聯通卡硬食人仔匯率, 充值都方便, 可以上番香港聯通website用信用卡。呢張卡都可以用大陸聯通既增值卷增值, 但係匯率就計1:1

3. 呢張卡3G速度唔算快, 試過香港行OFTA speedtest最盡得3-4M, 番到深圳用速度都唔算理想, 估計係中間行routing所以影響速度。

4. 呢張每個月扣6蚊牌照費, 如果你要開monthly plan就35蚊100M, 每個月自動扣錢, 唔夠錢就停plan, 流量中港共用, 即係每個月唔打電話唔send SMS都要41蚊一個月。

仲有, 你提到你而家個張卡見到係杭州咩咩公司, 個張應該係公司卡, 即係類似香港Corp plan, 用公司名開卡既, 唔使自己再做實名, 但係如果唔見左要補卡係要個間公司既營業執照先得

我用緊舊版卡, 試吓比意見

1. 呢張唔使整vpn就可以上Facebook, Twitter等等, 如果要番大陸用係幾方便。

2 ...
thomaschan54 發表於 2015-1-1 22:28

啊。但舊版卡用上手,如果大陸有SMS發比我,都會收到?
以前試過有D卡返上SZ先收到...

我用CMHK Prepaid sim都要有時入錢KEEP佢條命(將來用下phone @CN / SMS @CN)

仲有, 你提到你而家個張卡見到係杭州咩咩公司, 個張應該係公司卡, 即係類似香港Corp plan, 用公司名開卡既, ...
thomaschan54 發表於 2015-1-1 22:31

但最好充值留佢條命?

啊。但舊版卡用上手,如果大陸有SMS發比我,都會收到?
以前試過有D卡返上SZ先收到...

我用CMHK Prep ...
dickxdv 發表於 2015-1-1 23:26

可以, 喺香港可以收到大陸SMS

但最好充值留佢條命?
dickxdv 發表於 2015-1-1 23:26

可以留住先既, 睇吓你換左舊版卡之後滿唔滿意, 滿意先放棄大陸聯通個張

定係join CMHK 一卡兩號月費PLAN?   如果係, 返大陸要用支援TDSCDMA 手機先行到大陸3G?

....2. 我的卡、2013年買,登入10010時顯示係杭州什麼什麼公司的。
    可做實名?...
dickxdv 發表於 2015-1-1 11:02

做實名, 要返卡屬地, 即是杭州攪   

聯通上網卡(無通話,只收SMS,每月扣人仔5蚊包50MB)
dickxdv 發表於 2015-1-1 11:02

$5/50M per month
不如去鴨記買過張一卡傷號, 講埋電話/100M per month 都係 $10/month