[求救]雙卡機返到大陸比1two3 收多漫遊Data

唔知有冇版友試過比電信商多收漫遊data 錢呢?
我明兩張Sim 都冇選接收data rooming, 但近兩個月都比多收幾百
打電話上去投訴 就死咬話係我問題...問佢用左咩佢就話係background data..佢地冇權睇..

呢次睇黎都要轉台...

首先你先肯定是否無用過漫遊data?  (例如手機已經disable 漫遊數據功能)

會唔會在一些近邊境地方﹐手機誤收外地網絡?

如果你100%肯定唔可能有漫遊數據﹐直接書面投訴﹐另外可找消委會或通訊辦投訴。

首先你先肯定是否無用過漫遊data?  (例如手機已經disable 漫遊數據功能)

會唔會在一些近邊境地方﹐手機誤 ...
peter_chan 發表於 2015-1-7 16:20

兩邊Sim 都冇 Tick 接收數據漫遊.

會唔會在一些近邊境地方﹐手機誤收外地網絡?
我經常中港兩邊走,但從來都冇出現過呢種情況. 就算收到大陸台, 最多只都只係Voice, 聽電話先會收錢.

就黎完約先黎玩野...好彩冇自動轉賬. 錢係我度唔比又吹我唔賬.

兩邊Sim 都冇 Tick 接收數據漫 ...
Inty 發表於 2015-1-7 16:26

直接用書面或 e-mail 投訴﹐如果唔係一定比 cs 官腔耍你。事關 cs 真係答唔到你什麼﹐只可用官腔回應﹐除非你一直堅持向上投訴。

直接用書面或 e-mail 投訴﹐如果唔係一定比 cs 官腔耍你。事關 cs 真係答唔到你什麼﹐只可用官腔回 ...
peter_chan 發表於 2015-1-7 16:28

想問下書面或 e-mail 投訴 , 係1two3 定電信管理局 定消費者委員會?

想問下書面或 e-mail 投訴 , 係1two3 定電信管理局 定消費者委員會?
Inty 發表於 2015-1-7 16:33

先向 123﹐睇左 123 點處理。

仲有無理濫收的便後2者。

吾係潑冷水
電訊商都係跟record收錢..無用佢又吾會亂收
加上你又証明吾到你無用..但佢就証明到你有記錄用過..所以投訴都無咩用
我都係提下..會吾會有d機係roaming network會問你無data roaming會上吾到網..叫你click ok enable..吾小心click到就會開左roaming
我試過咁比人收錢..

吾係潑冷水
電訊商都係跟record收錢..無用佢又吾會亂收
加上你又証明吾到你無用..但佢就証明到你有記錄用過 ...
jc917 發表於 2015-1-7 16:49

android 機﹐印象中去睇用量的一版﹐個表入面漫遊data 係唔同色的。

但係成個月的數據用量多﹐得丁屎係漫遊﹐真係唔同色你都睇唔到。

有個推送服務都會扣data

自從有1次喺美國唔小心開著咗30秒漫遊數據, 收咗2百幾蚊.我叫電訊公司取消漫遊數據, 以後去外國很安心