[操作疑難] Hemat 卡有餘額$62, 但不能成功購買$38/1GB plan !! (已解決)

未知有否Ching  亦曾經遇到類似問題, 明明張Hemat 卡係有足夠餘額, 亦未過使用期(即可打出打入),
就是不知何解本人嘗試過打出 (*101*612#) 及 (#109# -> choose "4" -> choose "1") 都不能成功購買有關的 $38/1GB plan.

但PK 係, 我嘗試打出(*101*832*2#) 去買一個小時任用3G, 又成功喎!!

Hemat 卡使用background:
新卡$38購入之後, 就只充了$50, 就購入 $98/unlimited data monthly plan。
一個月之後, 我再充多$50, 就嘗試購買  $38/1GB plan, 可是一直未能成功。

請高人指點~

未知有否Ching  亦曾經遇到類似問題, 明明張Hemat 卡係有足夠餘額, 亦未過使用期(即可打出打入),
就是不知 ...
pancake5354 發表於 2015-1-26 22:50

充50,送15,應該開完98仲有錢賸。

38+50+13=103
103-98-2.5=2.5

再充50

2.5+50+15=67.5

請你check下餘額有幾多?

回覆 2# pooh_tigger

正確, 還有$5餘額。
接著一個月後, 我再充$50, 總餘額有$6X, 但奇怪係我一直申請不到$38/1GB plan

回覆  pooh_tigger

正確, 還有$5餘額。
接著一個月後, 我再充$50, 總餘額有$6X, 但奇怪係我一直申請不 ...
pancake5354 發表於 2015-1-26 23:00

試下用sikat個code,睇下得唔得?

回覆 3# pancake5354

咁離奇

我跟你申請次序一樣,只係停左當日即時申請$38/1GB plan,冇問題喎(不過我第二次增值$100,應該唔影響)

回覆 5# eeeuser

我都懷疑是否要有一定的餘額才可以申請 $38/1GB plan,
因為我手上有2張 Hemat 卡, 都遇上同一個問題。
2張的餘額都是有 $6x

可以的話, 麻煩各位擁有 Hemat 卡的 Ching 都試一下可以嗎?
看看是否餘下在$70以下就會出現這個問題?

try *101*414#

回覆 1# pancake5354

是否要先關掉$98Plan?唔知得唔得.(*101#420#)

回覆 8# 學多一點點

多謝你!!!  你的方法解決了我的問題~
這連CS都未想過這方法教我, 你真厲害 !!!

未停30日又可以開1小時plan?