請教:想要一張咁嘅儲值卡

有下述要求:
(1) prepaid sim 買咗後要 keep 住個號碼;
(2) 每年會有一至兩個月响香港用,需要通話及 data;
(3) 係英國需要接收香港嘅 sms,

請問有邊款卡適合。謝謝幫忙!

另外,想請問 prepaid sim 响外地時,無開漫遊,SMS 會否都收到?謝謝!

呢張幫到你

呢張幫到你
lol22 發表於 2015-1-28 12:47

唔駛呱 响外地都係用來收sms啫 只著機開漫遊收sms唔打出唔上網 唔駛錢的
搵張可以網上增值的 有得上網(hk時用)的儲值卡就得

補充: 大部分卡都會扣每月$2-2.5行政費 同記得指定時段內增值延長有效期

via HKEPC Reader for Android

謝謝兩位師兄!

CSL 嗰張我睇唔清楚 data 點計算,我遲啲用電腦上網睇清楚啲,THX

另如果响外地時,收SMS 要開漫遊,咁數據漫遊是否不用開?
通話及SMS 的漫遊與數據的漫遊是分開的,對嗎?THX

謝謝兩位師兄!

CSL 嗰張我睇唔清楚 data 點計算,我遲啲用電腦上網睇清楚啲,THX

另如果响外地時,收SMS ...
irhk 發表於 2015-1-28 13:48

是分開的

其實好睇你要求, 你返黎一兩個月, 但要用幾多DATA 同咩SPEED呢. 呢個幾個人. 唔係的話講真好多卡都會有100蚊樓下1GDATA, 你要咪到時增值, 唔係咪睇張卡幾時到期再增.好似有D CHING 介紹CSL , 3仔, CMHK, 呢D 卡都會有. 其實我覺得睇你返黎用DATA 用幾多同有咩要求啦.

謝謝師兄回覆!

如果响香港時1GB/30日應該都 okay。

CxL $180 全功能嗰張其實同$1000嗰張係唔係一樣?只係面額唔同?

CxL 各方面會否較 cmxk 好啲?

謝謝各位幫忙!

謝謝師兄回覆!

如果响香港時1GB/30日應該都 okay。

CxL $180 全功能嗰張其實同$1000嗰張係唔係一樣?只 ...
irhk 發表於 2015-1-28 18:43

1000果張2年內唔洗增值defer有效期

有下述要求:
(1) prepaid sim 買咗後要 keep 住個號碼;
(2) 每年會有一至兩個月响香港用,需要通話及 dat ...
irhk 發表於 2015-1-28 12:35

買張最普通ge儲值卡,最緊要有漫遊功能,如果唔洗4G,3HK比較合適,可以在海外用短訊或網上check到餘額及增值,在香港又可以用data package 48元1GB,或78元2GB。

中國移動漫遊儲值卡岩你