[開箱] 中移3G南韓7日數據卡(已加測速圖和用後感)

=====================================================
前言:我上年去韓國租Pocket WiFi$2xx/5日無限,
借嗰到要等到八點先開,但我零晨機六點出到嚟,
搵一大輪先揾到間嘢,但仲要等開門,
之後店員唔識英文,玩咗一大輪先租到,
到用時又好多香港網都Block咗,
到還嗰時又要行鬼咁遠還[間嘢唔係出入境嗰區]我嗰日仲塞車遲咗到機場,趕到PK.
入禁區後等上機時因為還咗機又無得用[你知嗰段時間最無聊架啦......]
=====================================================

依家喺韓國,依家就係用中移3G南韓7日數據卡上網中。

張卡喺深水埗買$160,用到7日限5GB,阿姐話得micro sim,nino sim要剪
(實際上中移有出nino sim版,但我用喺pocket wifi E5375到,
都係用大卡,所以無所謂。)

我去到韓國先開卡,插落pocket wifi無訊號,
我自己入埋APN都唔得(APN:cmhk),
後尾我先將部pocket wifi設定為3G Only,再自己揀網絡電信業者,揀返olleh CMHK先有訊號。
(同行朋友插iphone5就咁用得唔駛搞咁多嘢。
即係應該因為我個pocket wifi唔識自動Set遮,
用依張卡喺pocket wifi嘅要留意喇!)

我用咗四日先出post,基本上都喺首爾市內,接收方面ok,
間中某啲地鐵站會停一陣load空氣,但幾分鐘就無事,
我唔肯定喺網絡有事定我個pocket wifi有事,
但因為只係一陣,我覺得可以接受。

網速方面,唔快,測試得3xx kb/s,但夠用。
用咗幾日,無網站上唔到,
用蘋果日報apps睇新聞無問題
(注:我以前喺韓國租過pocket wifi load蘋果日報apps
喺load到字load唔到圖嘅!)
youtube當然無問題啦!
mytv,hktv依啲限香港ip嘅apps一樣睇到,
仲清同無lag,今日我仲睇咗成個鐘mytv。

一落機仁川機場Test.

幾日後明洞Test.

我用pocket wifi個流量apps計過mytv睇十分鐘用100MB,
即睇一個鐘只係用600MB,所以5GB一定夠普通用。

最後一日坐巴士去機場,一上車開始開住mytv,
到仁川機場高速公路前停過三次,
上高速公路前一小段無事,後斷瞓咗唔知喇!

喺機場禁區內同機上(未升空前)仲收到,
不過一上機坐定我就熄咗Pocket Wifi,
所以升空後仲收唔收到就唔知喇!
(我唔建議人試囉!!!)

張卡返到香港仲用得,
不過一樣要自已Set返個Pocket WiFi 3G Only,再自己揀網絡電信業者,今次揀返CMHK 3G就有訊號。

喺香港嘅Test.

結論:$160用到7日,我自已覺得好抵用,
5GB我自已夠用(我兩個人用5日只用咗2.5GB),
上香港啲網無Block,
最好喺唔駛借同還,乾手淨腳,
一落機用得,返嚟用完掉咗張卡搞掂!

有張Happy 出既韓國上網卡,唔知SSP賣幾多錢同比較CMHK邊張收得好d呢?

樓主, 我準備去韓國三日, 有冇用量少既選擇呢?

請問即係要插落電話SET返APN同網絡商之後, 再插返落POCKET WIFI至可以用?

謝.

樓主, 我準備去韓國三日, 有冇用量少既選擇呢?
defeated 發表於 2015-1-30 10:30

如果得3日,去到搵wifi 用啦,好多ssid:iptime 無lock的~

請問即係要插落電話SET返APN同網絡商之後, 再插返落POCKET WIFI至可以用?

謝.
hksuper911 發表於 2015-1-30 10:38

pocketwifi用就pocketwifi 入面set apn~
放電話啟動張card 通常容易d 者,當然你在電話去啟動張card,電話都要入正確既apn啦~~

pocketwifi用就pocketwifi 入面set apn~
放電話啟動張card 通常容易d 者,當然你在電話去啟動張card,電話 ...
NeTZoO 發表於 2015-1-30 12:18

我用$170買,去到韓國有技術支援

謝.
hksuper911 發表於 2015-1-30 10:38

No,我用華為E5375,電話有apps可直接設定POCKET WIFI.

最怕去到上網慢到喊..
zaraho814 發表於 2015-1-31 21:54

睇到mytv,慢得去邊?
去旅行,你唔駛用100MB掛?