「轉貼」數碼通半年多賺50% 派息27仙

數碼通電訊(00315)公布截至2014年12月底止6個月業績,期內股東應佔溢利4.66億元,按年增長49.79%,亦較上一個半年期增加106%,每股盈利44.6仙。

該公司宣布,派中期息0.27元,按年增加50%,並較上一個半年期增加108%。

期內總收入約86.73億元,按年增長32.79%。期內EBITDA上升至14.69億元,按年增加11%,並較上一個半年期增加19%;而期內EBIT上升至6.23億元,按年增加51%,並較上一個半年期增加58%。

同時,期內客戶人數上升4%至195萬人,增幅大部份來自限速3G月費計劃客戶的增長;月費計劃的平均客戶流失率保持平穩,為1%。

其次,結合較低收費的限速3G月費計劃客量增加的攤薄影響,月費計劃ARPU維持於293元;若然剔除限速3G月費計劃客戶,月費計劃ARPU則較上一個半年期上升3%,及較去年同期上升1%。

資料來源︰按此

撻訂果D係咪可以睇成"期內客戶人數上升4%"

我等緊夠期轉會,你試下坐一次屯門公路連斷十次的感受…3G

我同幾個 Fd 一齊, 都發現我多左 CSL 收到 Smartone 收唔到/ 差既情況。
係呢排 Smartone 差左? Cut Cost..... ??  如果唔係點會 mo la la 賺多 50%....

我等緊夠期轉會,你試下坐一次屯門公路連斷十次的感受…3G
tkkhome 發表於 2015-2-18 07:31

其實有邊個台屯門公路唔斷線?
好似係死証!

不過我都blacklist 數記,記得黎大均個對客咀簾已經唔想用佢!

其實有邊個台屯門公路唔斷線?
好似係死証!

不過我都blacklist 數記,記得黎大均個對客咀簾已經唔 ...
NeTZoO 發表於 2015-2-18 10:37
想屯門公路不斷線,請各位居住附近屋苑的會員,支持及向業主立案法團反映准許於天台安裝基站。

想屯門公路不斷線,請各位居住附近屋苑的會員,支持及向業主立案法團反映准許於天台安裝基站。 ...
octopusman 發表於 2015-2-19 19:30

公路經過既都係一d獨立屋,大型屋苑都係有錢人,邊會理你丫

公路經過既都係一d獨立屋,大型屋苑都係有錢人,邊會理你丫
NeTZoO 發表於 2015-2-20 18:20
有大型屋苑,不過,如果閣下於附近屋苑居住,敬希支持

有大型屋苑,不過,如果閣下於附近屋苑居住,敬希支持
octopusman 發表於 2015-2-20 22:37

Sorry,我唔係住附近!
不過好老實,人就是這樣,住附近大型屋苑未必完全收唔到,所以佢地有乜需要租個位比你去cover 條屯門公路呢!

Sorry,我唔係住附近!
不過好老實,人就是這樣,住附近大型屋苑未必完全收唔到,所以佢地有乜需要租個位比你 ...
NeTZoO 發表於 2015-2-21 01:34
閣下首先贊成流動營辦商於閣下居住的屋苑天台安裝基站,由你做起。