[操作疑難] 大陸聯通卡要補領係咪一定要去歸屬地?

有張186毛卡唔見左.  但因為係浙江卡, 唔通一定要去浙江先領到?
有大卡做ownership proof. 深圳聯通攪唔攪到?

回覆 1# mcdull

答案係 110%
不理你是聯通定中移 - 上面規定一定要返卡所屬地辦, 包括實名或補卡
就算去深圳總部, 有齊密碼 (即場改都唔得), 電腦都睇唔到其他地方卡嘅資料

PS. 我試過深圳攪東莞發嘅毛卡, 個職員攪一大輪都唔得, 最後問我係咪深圳卡來的

打電話去10010或登入聯通網站問問線上客務吧。

打電話去10010或登入聯通網站問問線上客務吧。
syeung 發表於 2015-2-23 11:57

睇來都可以死心.. 冇奶油為左張咭上浙江... 驚驚....

我記得. 睇過10010.com 有一頁講失卡可以在歸屬地外補卡. 但那個非歸屬地會收取費用.
但去到非歸屬地, 又唔知邊間有白卡啦.

順便去個旅行囉

可以聯絡番果間淘寶店,有啲可以幫你補卡再快遞俾你,當然補卡費同快遞費你要俾,有啲可能會收5至10蚊手續費。套餐卡補到嘅機會比較大,因為一般你都有合約在身,你中途停用佢都有麻煩。

我試過補過兩張聯通外地卡,一張仲係免補卡費。

溫馨提示:各位有實名手機卡嘅,特別係有月租嘅,如果唔見咗唔好以為就咁算,實名制仲有一個用處就係keep你個credit record,如果你唔掛失張卡,佢會一直扣月租直到負數就停卡,當你再想用你個名開新卡時,電腦check到你有欠費記錄,你必須先找清條數先。

所以奉勸各位brother,如果你遺失咗實名嘅手機卡,無論你想or唔想補卡,都要打10010 or 上手機營業廳掛失/停機保號,以免招致更大損失。

順便去個旅行囉
格拉底 發表於 2015-2-23 12:40

最重要係張卡應該被人實名了

回覆 6# suiyan

下面有行字仔 - 2009 年已經停左屬地外補卡, 對於做成不便.....