終於完美地體驗到國家壟斷企業的無恥。

大陸中國聯通儲值卡,由2G轉4G Plan,上到4G,港澳台漫遊無晒,我張卡本來諗著開黎收SMS,依家無香港漫遊無得收。

打去問,佢話4G 屬於乜鬼後付卡,即係最後先扣錢既,唔係預付卡,無得就咁開通港澳台漫遊,問佢點開番,佢話要押金,問佢幾多,佢又答我唔到。

上個月SMS我話預存100蚊電話費,可以送300MB流量,分開3個月,每個月100MB,好啦,等我存佐,到今個月CHECK黎CHECK去都唔見有送,咁問漫遊果陣順便問埋,結果佢話2G/3G PLAN先有得送喎,佢話我4G PLAN 無得送。

真係火都黎埋,申請果陣又無講喎,仲要係無得轉番做3G PLAN。

就算我唔想再用,我入既錢都要扣幾個月,佢只係同我講句不好意思就算,仲要我用手機APP同佢傾,傾傾下就斷佐我線,到依家都未解決到我既問題。

唔通真係要落門市督著佢地黎問先有用?

大陸中國聯通儲值卡,由2G轉4G Plan,上到4G,港澳台漫遊無晒,我張卡本來諗著開黎收SMS,依家無香港漫遊無 ...
靜電小蜜蜂 發表於 2015-2-27 14:26

變佐後付卡駛唔駛俾按金同地址證明果d嘢。其實係咪大概好似香港咁,由儲值咭去變做上臺plan咁?

要適應,因為香港背靠組個在不久將來都一樣!

變佐後付卡駛唔駛俾按金同地址證明果d嘢。其實係咪大概好似香港咁,由儲值咭去變做上臺plan咁? ...
cfpang 發表於 2015-2-27 14:39

乜都無,我果陣都係用手機APP就咁申請轉4G,咁我不嬲都入定錢預佢扣月費,所以根本唔知佢轉埋後付。

依家都唔知佢點計,我又無地址提供過,不過張卡就一早搞佐實名。

乜都無,我果陣都係用手機APP就咁申請轉4G,咁我不嬲都入定錢預佢扣月費,所以根本唔知佢轉埋後付。

依 ...
靜電小蜜蜂 發表於 2015-2-27 14:54

我估唯有試下去深圳聯通大廈講下可唔可以down grade 做返2G預付卡咯

首先恭喜ching完美中伏
第二就係我相信門市都幫你唔到嗰班人啲面口我見識過一次已經回味無窮
第三係入左佢袋既錢要佢嘔返出黎近乎無可能雖然無證據但深信

我又簡單講下我既
我同佢地份約仲剩半個月到期,15號到期,但收到既月費sms同平時一樣收足1個月月費,我自然就走去門市問。佢夠膽死話電腦每月1號計數,係收足月費。問佢係咪會出支票退返嗰半個月,佢話唔會,但你可以用到30號,我當堂O左

其實勞氣都無用, 應該睇開d. 就算你唔轉, 佢改條款一樣搞到你, 算啦, 包容喎

第二就係我相信門市都幫你唔到嗰班人啲面口我見識過一次已經回味無窮:h ...
yo15 發表於 2015-2-27 15:13

你呢個CASE係香港??

香港以前我轉台都成日係咁喎,永遠個約滿日期在截數日多幾日,咁就呃夠你大半個月月費。

好多台都係咁PK。。

第二就係我相信門市都幫你唔到嗰班人啲面口我見識過一次已經回味無窮:h ...
yo15 發表於 2015-2-27 15:13

我以香港嘅遇過經驗做法黎睇。你有約在身,雖然約還有半個月,但佢仍用現在月費收你同俾你用落去尾個半個月都算正常。上臺plan好多都扣一個月,你用淨日子只有你損失

你變左後付費,咁入面嘅錢用哂之後,再冇錢扣會唔會追你數?