[操作疑難] 請推薦儲值卡

各位師兄師姐,我依家用緊太陽台3g限速,4月到期,唔會續約。想出部雙卡機,以後一張卡上網,一張卡打電話。我用緊idd 0060月計畫,事關每個月都要打700分鐘左右國內長途, 6月到期。  雖然我想keep番太陽台個冧把,但mnp去hello好似用0060會貴好多。  唔知師兄師姐們有冇咩建議?

上網1月1gb流量左右,以經濟為原則,唔一定要4g速度

本地通100分鐘/月,反而打番大陸多,如果可以配合到0060月費就最好,0060依家維起黎計1毫子1分鐘,當然手機通話時間係另計。如果無卡夾0060平,請推薦適合統一價打大陸經濟嘅卡。

Thanks.

各位師兄師姐,我依家用緊太陽台3g限速,4月到期,唔會續約。想出部雙卡機,以後一張卡上網,一張卡打電話 ...
musiconly 發表於 2015-3-8 12:20

儲值卡係逐分鐘計錢。700 * 0.1 = $70,未計你張上網卡嘅價錢。
所以,我建議你都係續約。

回復 1 #musiconly

長途方面 會否考慮Skype?
打中國固網和手機 HK$60/800min/mo.

via HKEPC Reader for Android

各位師兄師姐,我依家用緊太陽台3g限速,4月到期,唔會續約。想出部雙卡機,以後一張卡上網,一張卡打電話 ...
musiconly 發表於 2015-3-8 12:20

開心電訊 Happy Telecom,在 SSP 賣 $15 一張,或 $100/7張 ,有一檔賣 $100/8張。
可開通 30 日套餐(按  *117*1*4#  打出),速度是 360 kbps(不是 384 kbps),無限任用數據,沒有 FUP,是 CSL 網絡。
圖在 #6  http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

速度與太陽台 3g 限速 Plan 差不多,一樣是無限任用數據,

開心電訊 Happy Telecom,在 SSP 賣 $15 一張,或 $100/7張 ,有一檔賣 $100/8張。
可開通 30 日套餐(按 ...
cumlaude 發表於 2015-3-8 21:32

凌晨可以上500kbps

回復 3 #ltguaiguai

我無用過skype, 請問話音點樣,係唔係要睇網路速度?我無裝寬頻,如果用樓下師兄建議happy卡,速度夠唔夠應付?

回復 4 #cumlaude

原來諗住買上網通,似乎呢張價錢抵啲,唔該曬

我用聯通真正0月租一卡兩號, 用國內號碼註冊國內網絡電話 (e.g. 有信, 微話, 微會). 每個app每個月都有國內免費分鐘. 理論上你裝多幾個app夠你打700分鐘, 一毫子都唔使俾. 限速plan 3XX kbps 都OK, 當然通話質素冇直接打電話咁好.

keep number 做到 MNP hello 就最好, 可配合第三方IDD服務 (e.g. IDD1507, 特選客戶 $0.09/分鐘, 不過唔知點為之特選客戶). 又或者去買張華聯儲值卡 (非SIM卡, $50儲值額深水埗賣$40, $0.11/分鐘 (=$0.088/分鐘), 不過係2年前既價, 而家唔知有冇加價), 不過呢張卡對方係顯示唔到你原本個number.
咁就做到最平打國內約 $0.06 + $0.09 = $0.15/分鐘
做唔到轉CMHK漫遊卡都OK, 劃一$0.1/分鐘
上網用上網通. 每月部份通話可用上網通嗰5000分鐘分擔.

回復 cumlaude

原來諗住買上網通,似乎呢張價錢抵啲,唔該曬
musiconly 發表於 2015-3-9 21:03

要注意上網通上限係7Mbps, happy係360kbps. 而且上網通有5000分鐘, 可分擔部份通話分鐘. 亦唔需要每個月換卡.
當然你要考慮好多CHING話上網通上網不穩定, 但我親身經歷係happy完全load唔到data既機會絕對地高於上網通, 而且係要斷線再連先可以再上網. 使用地區可能係重要考慮因素.

回復 8 #tamchicken

多謝師兄詳盡講解及分析