比d 建議, 唉 失望

小弟屋企得8M....近日想搵過上載 / 下載 快小小既, 一直都有留意好多人會把4g當home network..

我睇中左數碼通5gb 上限, 過左都唔會限速 ( 或繁忙時間會慢, 我覺得都接受度).

但發現...冇大家所講比較快.....我發現好唔穩定, 我唔知係唔係我地點問題...

一般都係得3M-8M, 最快試過15-20M...但係簡唔中only....

如果睇數字.....3M-8M..其實同我固網一樣, 固網仲穩定好多tim...不過4g 15M下載, 真係好吸引.....同埋上載一般都係10-20M...快過網上行多多聲..

我用iphone5 share network 比電腦....會唔會因為咁, 影響左d速度 ?

諗緊買唔買支4g 手指好 . 大家覺得咁樣會唔會穩定d ?

個個位置接收都唔同
建議買張48蚊數碼通試下屋企收得點先

(Sent from HKEPC iPhone app)

數碼通48都係4G
8蚊1個鐘
24蚊1日

其實試左了, 所以好失望..

如果我個case...應該冇計 ?

p.s 我屋企最弱收度3格..

試過收爆或4格...速度差不多, 都係時快時慢..

其實用 3G 4G Sim
代替固網寬頻
多數貪佢平啫
或者有冇限Data想慳返個寬頻

代替固網寬頻
多數貪佢平啫

(Sent from HKEPC iPhone app) ...
WineGuy 發表於 2015-3-9 00:06

哦thxthx..其實我個人覺得就唔平喇....

24 蚊/日, 30日就720

如何上數碼通台...都4xx /月連台費....有d人除一半, 當手機月費+上網貴..

如果咁計..其實都差唔多錢, 依家我用緊網上行都298...==.

代替固網寬頻
多數貪佢平啫

(Sent from HKEPC iPhone app) ...
WineGuy 發表於 2015-3-9 00:06

用 3G 4G SIM 唔會係貪平,如果用 SMT 最平都要四百左右。選擇得用 3G 4G 多數做固網,多數都係要硬食 $298 用 3M / 6M / 8M PCCW 既用家,好多都寧願比多少少錢換更快既速度。

小弟屋企得8M....近日想搵過上載 / 下載 快小小既, 一直都有留意好多人會把4g當home network..

我睇中左數 ...
hkmix 發表於 2015-3-8 23:07

Ching,你試下 Lock 死 3G 睇下有咩速度?

因為我都用左 SMT 做固網差唔多有年半,以我個邊黎講 DC-HSPA+ 既速度仲快過 4G,所以我依家都 Lock 死收 3G,平均速度都有 18 - 23M 左右,收 4G 反而得 8M 左右,不過用 DC-HSPA+ 既壞處就係 Upload 會比 4G 慢,平均都係得 1 - 3M 左右。

咁我好彩好多啦,Ims netvigator 獨市我村屋由$130加$300要簽36個月仲要得8m
我火滾cut 左佢,所以累鬥累用佢Pccw 4G 無限無限速冇公平使用Plan share wifi 在家用(用G3)
都平均有11-12mb,有時仲有18mb,UPLOAD 比ims 56k 快50-100陪潻
係BT 冇得port forward 係慢d,其他全部快左

Ching,你試下 Lock 死 3G 睇下有咩速度?

因為我都用左 SMT 做固網差唔多有年半,以我個邊黎講 DC-HSPA ...
trendhk 發表於 2015-3-9 02:42

THX Ching, 我岩岩上網搵左d資料..我一開始諗緊會唔會係因為我部iphone5 太舊, 去唔度full speed...

諗緊買唔買隻手指番黎試好.

不過如果我用iphone5 + 3g.....最快得6-8 M...平衡得4M左右...