求台灣聽香港電話卡

當地儲值卡一張,接聽免費
中華電訊,台灣大哥大,遠傳,都係差唔多價錢。

準備去台灣出差一星期,請問有咩卡聽到香港電話經濟啲。。。。私人用,沒公司數。。。 ...
bbson66 發表於 2015-3-16 19:43
購買當地預付卡及申請飛線漫遊,信京電訊是其中一間。

信京電訊「全球飛」國際飛線漫遊會員卡︰按此

我個人認為.  聯通 1卡2號 在台灣接香港來電係最平
每分鐘係 $0.86人民幣.
http://iservice.10010.com/oftenInfo.html?url=gjmy_yu_gat
將電話, forward去1卡2號的香港號碼度.

香港本地的網絡商, 台灣漫遊接來電要$6-$9 一分鐘.

以上係 按樓主要求只 "接香港電話" 的方案.   不適合台灣打電話去香港用.
可能有其他方案仲平D.

唔洗搞甘多野,用28蚊申請hkbn 2b app(28蚊1個月,無合約期),佢即刻有個3字頭香港電話號碼比你
上機前飛線去3字頭香港電話號碼,落機排隊去出當地sim卡,以台灣大哥大為例,300台幣已經有5天無限上網
搞掂後,部機又可以上網同接聽香港電話打香港電話完全免費,講到你口臭都仲得!
之前去泰國新加坡台灣,用2b app全程正常,話音清萣無問題

師兄呢個都係好辦法. 要俾個Like

好似PCCW/csl.合約客. 用king傾唔洗錢. 用番自己手機號碼.

如你是$128或以下服務計劃的用戶,我們將會向你收取每日$8的「傾King」服務收費,每日使用時間為00:00至23:59(香港時間)。「傾King」服務不使用不收費。若你選用並非前述之指定服務計劃,我們將不會向你收取任何「傾King」 服務費用。撥打話音電話至非香港之電話號碼會收取IDD通話分鐘費用及扣除本地通話分鐘/產生額外通話分鐘收費。然而,你須繳付IDD費用及連接Wi-Fi服務收費(如有)。

好似PCCW合約客. 用king傾唔洗錢. 用番自己手機號碼.

如你是$128或以下服務計劃的用戶,我們將會向你收取 ...
suiyan 發表於 2015-3-16 21:34

king傾只接受wifi唔接受流動數據連接,又要係pccw台客戶,太煩

ps: android機仲要插住pccw sim卡先用到king傾,唔插住pccw sim卡都得,但你要揾多部電話插你張pccw sim卡仲要有漫遊功能先收到sms確認code,再將個code輸入你裝左king傾app既電話,煩到極點,而ios只需在港確認一次就得!

king傾只接受wifi唔接受流動數據連接,又要係pccw台客戶,太煩
laughing 發表於 2015-3-16 21:39

PCCW/ONE2FREE/1010/SUN 都可以, 只要合約128以上.
    佢3G唔得架. 咁就真係水皮D.