[教學] 各類外遊Sim卡上網咭的電話設定教學!為復活節外遊做準備!

一直有人都在各討論區問同一個問題, 不如開個post 簡單講解一下.

(註 : iphone 不用設定, 即插即用到,但記得開漫遊數據選項)

就以Samsung為例, 因為大部份都是Samsung用戶不能即刻用到, 要手動setting:

在手機按設定 (每部手機設定都不同, 請自己確定清晰路向) 按更多網絡

以下用泰國dtac Happy card做例,其他外遊 Sim卡只要將apn(接入點改做你張外遊 Sim卡既apn即可,大部份說明書有寫,接入點名稱可除意填寫)

按 "流動網絡"

按 "接入點名稱",數據漫遊要打勾

click "+" 新增接入點

我們只要需處理頭兩項 : 名稱 和 接入點

名稱輸入:

接入點輸入:  ( 即係apn,你要對應番你張外遊 Sim卡提供比你既apn,千萬不要入錯)

入哂之後, 一定要按"十" 或左下暗鍵 save 左先

之後會多左一個網絡出來,點選"dtac"即可啟動上網!

簡單事情複雜化

簡單事情複雜化
eeeuser 發表於 2015-3-24 23:10

點複雜?如果你插張卡落去,無自動apn比你,你可以點搞?

可以選擇還原預設狀態, 個APN就會走返出來.

你的圖不如整簡單的,太多冇關係既野,我識既都睇到頭暈

你的圖不如整簡單的,太多冇關係既野,我識既都睇到頭暈
eeeuser 發表於 2015-3-24 23:17

點簡單法?張張圖都關於apn設定
不如你又整一個有圖片既,等我睇下可以點簡單法?

可以選擇還原預設狀態, 個APN就會走返出來.
suiyan 發表於 2015-3-24 23:16

iphone就得

大部份android機都唔得,部機得既基本上有apn揀,無得揀既為有人手入

我部係android.
你見我話面係android.
你自己試一次 , 可以嗎?

因為apn資料. 是寫在usim卡上.
你現在唔見有dtac, 因為你張sim唔係dtac.

我部係android.
你見我話面係android.
你自己試一次 , 可以嗎?
suiyan 發表於 2015-3-24 23:25

插張泰國sim落去,你就知係唔work
比唔比到自動apn你,好睇張sim,香港sim大部分都比到自動apn你,明唔明?

iphone就得

大部份android機都唔得,部機得既基本上有apn揀,無得揀既為有人手入 ...
laughing 發表於 2015-3-24 23:22

我部android機得喎