統一SIM Card尺寸

現時市面上的流動裝置採用Mini SIM、Micro SIM和Nano SIM,雖然採用Mini SIM的裝置開始減少,請問各位會員,全世界應否統一SIM Card尺寸?

好多年前Mini-Sim 都係統一架喇
跟時代唔同所以有唔同之嘛。
請好好定義可謂統一?

我覺得呢,其實不同的  SIM 卡 size 根本對縮細手機的尺寸沒有幫助,不明為何手機大品牌硬係要與別不同,刻意用不同  size  的  SIM  卡。唔通用與別不同的  SIM size 就可以留住客?

回覆 3# cumlaude

以前就話想細部機D,所以要細Sim..
而家部部機都咁死大部。都唔知點解要用nano Sim

都唔明相比起個電話既大細
由Mini 轉Nano 細得果少少慳得果幾多位?

現時市面上的流動裝置採用Mini SIM、Micro SIM和Nano SIM,雖然採用Mini SIM的裝置開始減少,請問各位會員 ...
octopusman 發表於 2015-3-26 19:45

依家咪統一咗囖,如果唔係仲多啦。

不過一個新標準出黎,舊嘅唔一定馬上消失,如果唔係會引起不必要嘅困擾同混亂。

回覆 4# wuchihangfox

nano  SIM  最無謂,太細,細到不就手,取出時,手指必定會無可避免地接觸到銅片,手指有油脂、汗水,很容易使銅片氧化。

依家咪統一咗囖,如果唔係仲多啦。

不過一個新標準出黎,舊嘅唔一定馬上消失,如果唔係會引起不必要嘅困 ...
lailailai 發表於 2015-3-26 19:58

師兄,統一左? 現在 哪個是標準?

回覆 8# cumlaude

SIM
統一左做 Mini Micro Nano..

要攪清楚定義才好好討論