7仔4G 300MB數據 你會如何發揮?

(事先聲明: 我有用開另一張卡 這張7仔不是主力 純粹貪得意用响哩部機度 我亦有用另一部電話)

哩部機(無用whatsapp勁少wechat 用第部機傾計) 平時主要用黎睇地圖 查地鐵巴士 因為工作上有時需要周圍去
間唔中會睇下FB 但絕對唔係每日睇.

我見唔少人都話 "用量唔多~ 睇下FB 用下whatsapp/wechat..."
我想講嘅係 其實用黎睇FB 數據用量都絕不可忽視 哩300MB的4G數量隨時唔夠你睇FB 而且唔好忘記仲有啲响背後run的雜項 同有時未必真係咁死只用哩3個apps

以半個月的數據用量作參考 頭9日應該冇開過FB:
7-11 FB half-month.jpg
7-11 FB Nil.jpg

係其中哩3日FB用量較犀利 相信主要哩3日有睇:
7-11 FB 26th.jpg
7-11 FB 29th.jpg
7-11 FB 31th.jpg

我哩D唔多玩FB嘅人 睇左3日 就咁就用左約44MB數據
其實哩部係我的Z3主力機 之前我好鍾野用黎上網睇野睇網頁 工作 雲端上下載
但自從將張300MB 7仔卡插左落哩部機之 就變左我的香港地圖大全+walkman 大部分時間收埋 因為佢噴得好快
遲下要轉返張7仔卡過去BB Q10度了 咁就perfect

(事先聲明: 我有用開另一張卡 這張7仔不是主力 純粹貪得意用响哩部機度 我亦有用另一部電話)

哩部機(無用w ...
ltguaiguai 發表於 2015-4-11 16:15

Turn off FB photos and browser photos, text only, will save data.

哩部機(無用w ...
ltguaiguai 發表於 2015-4-11 16:15

Facebook 先食 data,相多到嘔,啱唔啱睇都 load 咗先,每張 1XXk
無得好似 hkepc app 咁 選擇性 load 唔 load 圖
另一個就係淘寶,一樣多圖,三百M 其實圖多真係唔多夠

唔知係咪因為4G
load得快左所以睇多左網頁
以前3G都係一個月用3-400M
依家2個星期就玩完 仲要我只係地鐵時間用

好似冇得賣了?

好似冇得賣了?
ZelosM 發表於 2015-4-11 17:01

Should be available in 7-11, I still have extra new one.

哩部機(無用w ...

其實我真係用量唔多,二嚟,我大部分時間都處於WiFi狀態下。
用呢張卡,純粹係係有需要Connect嗰陣,可以Connetc到。
同師兄一樣,呢部都唔係主力。
所以,呢300MB對於我嚟講,已經好足夠用。

4G-300MB,真係可以轉個頭就用鬼晒喇!

閂FB自動播片其實已經好慳DATA,除非係你一見靚女POST相就禁入去睇咁就多多都唔夠用啦

300MB,話多唔多,但係$58玩足六個月你仲想點