聯通卡(大陸卡)的收費疑惑………

啱先上網睇返張帳單,真係又估佢唔到……
同樣嘅地點,同樣嘅卡打出。
唔知點解佢有啲收費就計省內通話,收0.36/min;有啲又計本地通話,但係又收0.36/min;仲有啲都係計本地通話,收0.18/min(唔關半唔半分鐘計事)。但係接聽嘅,就一概都係省內通話,收0.39/min。

啱先上網睇返張帳單,真係又估佢唔到……
同樣嘅地點,同樣嘅卡打出。
唔知點解佢有啲收費就計省內通話,收 ...
mdws2002 發表於 2015-4-16 11:13

你使用地點??  卡歸屬地?

你使用地點??  卡歸屬地?
zakumark 發表於 2015-4-16 11:18

卡歸屬地係深圳,使用地點係佛山。

卡歸屬地係深圳,使用地點係佛山。
mdws2002 發表於 2015-4-16 11:22

深圳卡喺佛山用,打去佛山本地同打去廣東省其他城市收費會唔同

via HKEPC Reader for Android

深圳卡喺佛山用,打去佛山本地同打去廣東省其他城市收費會唔同

via HKEPC Reader for Android ...
WING1888 發表於 2015-4-16 11:27

咁奇怪?唔係純一計省內漫遊?

計平左你啦

posted by mobile

深圳卡係奇怪D.

計平左你啦

posted by mobile
note3028 發表於 2015-4-16 14:50

我都知係平咗。
因為我記得嗰陣時卡套寫嘅收費,省內漫遊應該係0.55/min嘅。
我只係覺得呢個收費奇怪啫,好似鐘意收幾多就幾多咁………
定係聯通近期啲政策又有變動?

市话套餐(2号套餐): 本地基本通话费:早上9点至晚上23点0.36元/分钟,23点至次日9点0.18元/分钟,省内漫游主叫漫游地早上9点至晚上23点0.36元/分钟,23点至次日早上9点0.18元/分钟

市话套餐(2号套餐): 本地基本通话费:早上9点至晚上23点0.36元/分钟,23点至次日9点0.18元/分钟,省内漫 ...
kklam 發表於 2015-4-17 09:31

原來如此。
唔該晒師兄。