《已解決》「如意香港通」深圳版+實名

師兄們,我已睇咗「真0月費一卡兩號」和「上深圳聯通實名團」嘅Post, 已盡力地爬呀爬!

想問:
「如意香港通」深圳版~鴨記桂林街(信興酒樓門口),某街檔賣的 藍色包裝深圳版 「1卡2號」儲值卡, 最updated係咪宜家都有得在鴨記賣 "售價約 HK$50-60(面值 RMB$50)"?定係已經斷咗呢?因為睇咗好多頁都搞唔清點解啲師兄姐們話「鴨記啲好貴」、「要上聯通做實名先確保保得住個號碼」...
Q:係咪即係宜家我仲可以去鴨記買到啲可以自己上深圳聯通做實名的藍卡?如果係,貴成點?去鴨記邊間買唔會比人呃呢?

如果張卡我可以永久用又唔洗比月租咁我唯有買啦!因為我已經買咗好多張要一直入錢但只係用量唔多的一卡兩號嘞!之前買咗啲搞來搞去充唔到值、又或者要係咁充值延續個使用期、又或者一路扣錢扣到冇晒餘額...我淨係中港通都買咗好幾次嘞!唔想再繼續呢個pattern呀!

希望有師兄指教吓我吧!我唔想再養住宜家呢張中港通之難記no.嘞!因睇post 話佢就嚟失效咁咁咁!

(Sent from HKEPC iPhone app)

見你自稱師姐就即管答吓你

1. 藍色舊版 0月租可以實名嘅基本上斷晒貨,天價都要慢慢搵,可以去樓梯底嗰檔案搵搵。
2. 藍色新版 ¥10月租(可以取消)大部分已經實名,據聞有少量實咗嘅名字因為係亂咁入可以攪到轉名過戶。
3. 如果唔一定需要實名及香港號碼,可以試吓買張一卡一號嘅東莞毛卡,一様係 0月租,冇限期。

我依家用緊這張 > 2. 藍色新版 ¥10月租(可以取消).
巳用了3個月,從未入錢增值過,目前可正常使用.
但要過多3個月才知是否有使用期限,要不停增值來延長使用期.

回覆 2# wukw

多謝師兄教路!其實我只係一個希望學到嘢能有貢獻的師奶啫

追問舊卡天價可能天成點?藍卡新版係宜家在鴨記都易買到嗎?封套面係一模一樣嗎?有冇咩字眼可分辨唔會買錯?我搵唔到亂碼實名轉到自己實名嘅post或者回帖啊?!師兄方便link比我學吓嘢嗎?

(Sent from HKEPC iPad app)

我依家用緊這張 > 2. 藍色新版 ¥10月租(可以取消).
巳用了3個月,從未入錢增值過,目前可正常使用.
但要過 ...
Delta 發表於 2015-5-14 10:20

謝師兄!
藍色新版 ¥10月租(可以取消)即係取消咗咩呢?在鴨記賣大槪幾錢張同埋裡面面額有幾多呢?

(Sent from HKEPC iPad app)

TAobao 移動從化咭可以0月,不過不是一卡兩號

回覆  wukw

追問舊卡天價可能天 ...
jbnlok 發表於 2015-5-14 14:33

師奶post好快沉, 拋西瓜都無用

舊卡天價$200-$500, 如靚號碼$800都聽過

新版難唔難買 : 唔知, 我是舊版用戶

封面一樣, 但下面細字舊版寫0月租, 新版寫10月租

亂碼實名唔好諗, 例成日改, 剛剛才有失敗例子, http://www.hkepc.com/forum/viewt ... age=885#pid33411662

謝師兄!
藍色新版 ¥10月租(可以取消)即係取消咗咩呢?在鴨記賣大槪幾錢張同埋裡面面額有幾多呢?

( ...
jbnlok 發表於 2015-5-14 14:35

新版包數據, 取消就可以變回不包數據0月租, 之前好似話$100, 內有50人仔

師奶post好快沉, 拋西瓜都無用

舊卡天價$200-$500, 如靚號碼$800都聽過

新版難唔難買 : 唔知,  ...
bbyubb 發表於 2015-5-14 14:59

我唔知咩係「拋西瓜」於是上網查...點知查到:“拋西瓜是民間流傳的一個海上尋屍法,不過似乎香港比較常用,因為西瓜諧音為「屍瓜」,意即能找到屍體的瓜。”

好恐怖啊!師奶post需要師兄們支持支持啊!唔好比佢沉啊!

“靚號碼$800都聽過”-- 嘩!賣卡檔係咪諗住用佢嚟個鎮店之寶呀!

回覆  wukw

追問舊卡天價可能天 ...
jbnlok 發表於 2015-5-14 14:33

你而家睇咗部份就梗係唔明啦,當係睇哂167兄條thread嗰8xx幾頁就會明哂㗎啦,唔使急,最緊要快,因為當你睇到8xx頁時,個post已經去到1xxx幾頁

via HKEPC Reader for Android