澳門試中移動兩種卡漫遊體驗

手上有一張用開既一卡兩號同新買既3G4G漫遊卡。
一卡兩號本身香港行2G,官網寫去澳門漫遊要揀返CTM,問題係,去到澳門兩日都唔多搵到CTM個網絡,反而一埋岸自動連上SmarTone馬交,手動搵到China Mobile,但亦經常收唔到。
4G漫遊呢張新野係澳門係用SmarTone馬交,一埋岸就收到亦非常穩定,基本上去到邊都收到,上網亦快仲可以開心share Wifi,每日收費$98封頂是平是貴見人見智,但唔使睇住流量做人呢樣好。
如果要平又唔高用量,去鴨記$45買張3馬交MOP$50面值卡開個$48/500MB套餐用。

3澳門儲值卡是否使用?

呢度師兄分享都話現在澳門無論3或Smartone都收得好好,只要去遊客區應該同CTM接收差唔多

不過如果去兩日的話,可以考慮吓CTM MOP78/2日無限上網(3G + Wifi),張卡MOP100,扣咗MOP78仲有MOP28比你打電話用

https://www.ctm.net/cportal/base ... eFlag=Y&id=327N

如果一日的話,就真係買澳門3的MOP50電話卡底,開卡送MOP5,之後開MOP48/500MB月費計劃,500MB可以用30日,咁仲有MOP7比你打電話

http://www.three.com.mo/pages/data-package-user-guide

我用咗3嗰張50MOP, 開咗$18@100m for 30days plan, 去咗两日都未用晒,接收滿意,未試過收唔到。呢個plan幾好用,唔會自動renew, 唔夠用又可以即刻再開。幾啱我心水。

3澳門儲值卡是否使用?
lkc196891 發表於 2015-5-18 06:55

3澳門儲值卡係買俾同行朋友用,見佢用得好好無投訴,無特別了解過收得好唔好。

>>>>  去到澳門兩日都唔多搵到CTM個網絡
好難相信
romrom 發表於 2015-5-18 17:07

我都好懷疑
澳門收唔到CTM既地方應該其他電訊商都唔會收到

>>>>  去到澳門兩日都唔多搵到CTM個網絡
好難相信
romrom 發表於 2015-5-18 17:07

掃台曾經見到CTM但唔係經常見到,反而搵到China Mobile又連到,唔知係咪漫遊用CTM網絡但顯示中國移動定真係收到大陸網絡,4G漫遊果張係顯示「SmarTone-MAC CMHK」。

我都好懷疑
澳門收唔到CTM既地方應該其他電訊商都唔會收到
316915238 發表於 2015-5-18 18:03

我知全澳電訊商都係租CTM既網,但手動選台真係搵唔到CTM。

我知全澳電訊商都係租CTM既網,但手動選台真係搵唔到CTM。
Man@MFHK 發表於 2015-5-18 18:09

早兩個禮拜,用部 2G 機 (CSL 漫遊嚟),係澳門碼頭未落船都 search 唔到 CTM,只有 smartone mac (3 macau 都無)移動同聯通,都係上咗移動,我都唔明點解