香港終於有 wifi call 服務... ( iPhone 用戶專享 )

都係睇隔離台先知,琴日 Smartone 同 3 都推出左 wifi call 服務

係 iPhone 啟動左之後,當電話收唔到而又連接左 wifi ,就可以照平時咁用 iPhone 個撥號介面打出打入,而且重點係可以收 SMS MMS ( SMS 真係好重要,而家好多 bank 都用 SMS 做 one time password )

大家係香港可能覺得冇乜用,不過對於成日去旅行 ge 人講,真係慳好多漫遊費

比 csl king king app 優勝之處,係 wifi call 唔駛裝多個 app ,而且可以直接收 SMS

BTW ,琴日試左,我有一張 3HK 的 上台 sim 同一張 prepaid sim。得上台 SIM 先可以用到 wifi call

都係睇隔離台先知,琴日 Smartone 同 3 都推出左 wifi call 服務

係 iPhone 啟動左之後,當電話收唔到而又 ...
alistair1983 發表於 2015-6-21 09:20

c兄唔好搞錯wifi call=csl既king,wifi call 漫遊係用唔到
你當wifi call 服務係訊號附助接收!
完美解決手機在公司屋企收「0 – 1 格」 ! Voice On Wi-Fi 香港正式啟用 (附教學)
http://unwire.hk/2015/06/21/wifi-call/mobile-phone/

c兄完唔好搞錯wifi call=csl既king,wifi call 漫遊係用唔到
你當wifi call 服務係訊號附助接收!
完美解決 ...
laughing 發表於 2015-6-21 09:53

Oh 如果漫遊用唔到又差左 d ...我後日去日本,試下先

麻煩C兄同whatsapp call質素比較一吓 邊個好D?

回覆 3# alistair1983

勇士, 小心同到會當漫遊通話收費.

麻煩C兄同whatsapp call質素比較一吓 邊個好D?
fxffx 發表於 2015-6-21 14:21

差不多,係香港用的話

所謂WiFi Call,或者叫做Voice over WiFi會少誤會D
情況同VoLTE差不多,分鐘照扣月費PLAN入面,只係聲音傳輸由LTE變做WiFi

至於連VPN/非本地IP會否當漫遊,就要等下有冇師兄中伏包膠

好少地方係收唔到喎

好少地方係收唔到喎
andyslm 發表於 2015-6-21 17:30

點解大家都有種奇怪思維
「我去既地方度度都收到,所以好少地方係收唔到」

事實上好多OFFICE因為發展商原因未必個個台都收得好
工廈的話由於石屎牆較厚同單位深度深,盲點更加多

都係哥句啦,你用唔著唔代表人地用唔著
推得呢種服務一定有佢存在既原因同價值

真係電訊商真係抵讚
不過剩係新既IPHONE同得2個台用到
希望呢個技術可以俾到其他台+SMARTPHONE都用到就PERFECT~