請問 國內數據卡

請問 國內數據卡 .3G已可......

有否尼類數據卡  ..... 例如 1年內有效 只有 5GB 用量 ...???

thx

請問 國內數據卡 .3G已可......

有否尼類數據卡  ..... 例如 1年內有效 只有 5GB 用量 ...???

thx ...
ef-9 發表於 2015-6-29 19:58

唔係成日上,間唔中先上去一次嘅話,毛卡實際啲喎……

唔係成日上,間唔中先上去一次嘅話,毛卡實際啲喎……
mdws2002 發表於 2015-6-29 20:51

Ching

吾好意思,我連5毛咭系乜都吾知。

我已經有張漫䢟王,但上網好似要每日計,吾用得好多data 只是 whatapps ,viber/line

唸住有時同朋友上去/屋企人上去,買個 pocket wifi

大家share 用,方便D

Thx

Ching

吾好意思,我連5毛咭系乜都吾知。

我已經有張漫䢟王,但上網好似要每日計,吾用得好多data  ...
ef-9 發表於 2015-6-29 20:57

毛卡泛指大陸嘅上網卡,收費為$0.1/ M,用幾多計幾多。唔用唔收費。
來源通常都係淘寶,當然亦都有人大量購入,然後透過Y拍或DC Fever出售。

淘寶上嘅毛卡,主要分為浙江毛卡同埋東莞毛卡。
其中浙江毛卡,部分可以開通聯通21M網絡。至於東莞毛卡,可以開通聯通4G(FDD 1800 LTE)聯絡。
東莞毛卡,如果你有時間,仲可以登記嚟玩下一起沃,免費攞流量,平均每日至少7MB,一個月Keep住咁玩,可以有210MB免費流量,不過,係到達LV3之前,你都每月每次,只可以用30MB/50MB免費流量。到達LV3之後,就可以每個月攞兩次,一次100MB,一次50MB,合共150MB流量。

如果你只係個人用嚟玩Whatsapp,Load下地圖咁,基本上可以話返大陸玩,上網係完全免費嘅………

師兄. 你介紹得好詳細呀

回覆 4# mdws2002

師兄我想問幾個問題, 希望能解答一下

浙江和東莞毛卡, 其實是否只是名字不同, 但都可以在全中國使用?

因為小弟鄉下在福建, 係咪都可以收到聯通, 並且以同樣價錢上網和漫游通話?

因為想買一張可以深圳和福建都可以用來上網的卡, 而見到呢兩張都係免月費和按上網用量收費

但就係唔知可唔可以係福建用

一起沃攞到既只可以係(省內)廣東省用

回覆  mdws2002

浙江和東莞毛卡, 其實是否只是名字不同, 但都可以 ...
cclam 發表於 2015-6-29 23:07

本身上網,計0.1/M嗰個,係全國都可以用到,只要收到訊號就可以用。(至少我張浙江卡歸屬地係浙江,但我係廣東用緊。)
浙江毛卡有兩種,一種係純上網卡,可以收信訊,但係不能發短訊同埋打電話。另一種係有電話功能,不過呢種卡,只係曇花一現,出現咗一段好少嘅時間。(至少係我開始留意毛卡呢樣嘢之後。)依家網上買到嘅毛卡,應多屬第一種卡。

至少東莞毛卡,我買嗰張就掟咗返大陸,我到依家都未到手,更莫說係東莞地區以外用東莞毛卡啦。 不過據佢嘅介紹,全國漫遊就肯定得嘅,至於電話方面,基本上就係0.39/min,廣東省內接聽免費;省外就打出打入都係0.39/min。不過呢張卡無來電顯示功能,亦都無得加錢去開返。

其實,呢類所謂嘅毛卡,其實大部分都係集團卡。所以,當該集團旗下嘅帳戶發生問題而遭聯通凍結,係會直接令到你手中嘅毛卡作廢。(至少呢種情況,係我張浙江卡上發生過,不過等待一年半載後,張卡又復活返……)所以,玩得毛卡,基本上就無得俾你用自己名去做實名同埋,唔好充大多錢落張卡入面,以免招至損失……

RE: 請問 國內數據卡

師兄. 你介紹得好詳細呀
suiyan 發表於 2015-6-29 22:00

其實呢啲資料,呢個Forum都有唔少, Search下就搵到啦……

回覆  mdws2002

浙江和東莞毛卡, 其實是否只是名字不同, 但都可以 ...
cclam 發表於 2015-6-29 23:07

補充一點,就係我上述所講一起沃嗰啲免費流量,就真係只係廣東省內使用啦。
出咗廣東省就無得用啦。