去大陸5-6日用咩儲值卡好?

我部電話就是 m2 note, 可以support 大陸移動個4G
本身香港都是用移動80蚊無限3Gplan.

我見移動官網個度有d一卡兩號儲值卡,但唔知用邊張好?
唔知大家有無提意?

我部電話就是 m2 note, 可以support 大陸移動個4G
本身香港都是用移動80蚊無限3Gplan.

我見移動官網個度有 ...
Exawhy 發表於 2015-7-27 11:34

兩個情況, 如果用量高 (1日 幾百MB-1GB), 可以直接用你個 CMHK 限速 plan上大陸
    佢會收你上限 $48一日.

如果用得少, 可以試 4G/3G中國國內10日數據卡, 網上買 $118
    http://www.hk.chinamobile.com/tc ... services-china.html

回覆 2# timothychu

ching,你呢個只是10日數據卡only
咁如果我繼續用我cmhk個限速 plan上大陸,上到去可以變成4G?
上限是48蚊?之後會降速?

回覆  timothychu

ching,你呢個只是10日數據卡only
咁如果我繼續用我cmhk個限速 plan上大陸,上到去可以 ...
Exawhy 發表於 2015-7-27 11:45

每日計, 每日 $48, 當日超過 1GB 後限速.

於國內使用數據漫遊服務,每日(由客戶開始使用服務至當天香港時間23:59)收費上限為$48。

每日00:00至23:59(香港時間),中國國內數據用量累計達1GB後,客戶仍可於中國國內繼續使用數據服務,速度將調至不低於每秒128kb,並不可用於網絡分享(tethering)及P2P功能(包括Bit-Torrent)。

回覆 4# timothychu

過48蚊后得128kb速度,重慢過2G

一日要用1gb先落地獄
除左中移動都冇乜邊間可以做到咁大流量

via HKEPC Reader for Android

回覆 6# sneakaholic

咁即是話,用翻自己個cmhk限速plan上大陸會好d,1日用唔到1G啦
實際上只是去4日,最多是查下地圖,少少website,應該夠啦

但是限速plan上大陸,上唔上到facebook, apply daily??

我想問 cmhk$48,  在大陸行的是2g/3g/4g ?
(如果我的手機可以行 强國移动  TD-3g/4g)

回覆  sneakaholic

咁即是話,用翻自己個cmhk限速plan上大陸會好d,1日用唔到1G啦
實際上只是去4日,最多 ...
Exawhy 發表於 2015-7-27 15:19

咩網都上到 因為張SIM卡係香港卡