選擇Pocket WiFi上台上網plan[聯通/移動]

因平時上客嘅公司做嘢都有機會要開下手提機去上網,又會連返公司內聯個server做下示範。所以對街外上網嘅需要用量比較難預計。但又唔想上咁貴嘅plan造成太大負擔。

去咗3HK、聯通、移動問。3HK嘅plan最貴,唔考慮住先。

聯通(3.5G),我怕佢租用網絡差。問咗promoter,佢哋租用3HK或PCCW網絡。預設用3HK,唔滿意可要求轉PCCW網。
$188+9/月(5GB公平)(包80MB/月內地上網)<- 小弟用5GB夠了
$268+9/月(10GB公平)(包100MB/月內地上網)

移動(4G),自己無3G網絡,都有驚驚哋。
$209+18/月(6GB)(頭5GB/月可以起內地上網)(無限WiFi)其實WiFi只適合小弟起cafe用⋯⋯
其後每1GB/$30 <- 呢個其實都幾抵,爆咗都唔太貴。

各位師兄可以俾點建議?我怕呢兩個網絡唔係咁可靠。但我其實又唔洗用到好高速,一般有3G個42Mbps其實都算夠用。

移動(4G)

因平時上客嘅公司做嘢都有機會要開下手提機去上網,又會連返公司內聯個server做下示範。所以對街外上網嘅需 ...
ntony 發表於 2015-7-29 10:46

你可以係依到問有無其他師兄平放$188 SMT 3G無限或$178 SMT 4G半日的SIM Card。

移動(4G)
mcdull 發表於 2015-7-29 12:15

感謝建議!

咁就移動囉
你返大陸會用???手機支援??

via HKEPC Reader for Android
lazyking 發表於 2015-7-29 12:41

我一年都有幾次會返大陸,呢排公司有部份內地生意可能會接,唔排除返大陸都要用。會買隻Pocket WiFi,希望買隻support內地頻譜嘅。

你可以係依到問有無其他師兄平放$188 SMT 3G無限或$178 SMT 4G半日的SIM Card。
whitelove1 發表於 2015-7-29 13:20

請問呢類係儲值咭?如果係儲值咭,我諗唔考慮了。因為用完又要撲過另一張。

感謝建議!

我一年都有幾次會返大陸,呢排公司有部份內地生意可能會接,唔排除返大陸都要用。會買隻Po ...
ntony 發表於 2015-7-29 14:33

其實儲值卡可以增值既,問題係半日卡過左某時段唔見得客
其實你做DEMO有冇話一次要幾多GB。如果你唔係成日做DEMO既話
係咪應該用儲值卡,做DEMO先開幾個鐘什至1個鐘數據

請問SMT $188無限3G係點玩?每月扣$188可以3g任用?

如果有6GB,我唔洗計住的話就可以平時外出都隨時用。

想問下如果用儲值咭,有無類似玩法嘅咭?長用,唔會成日買新咭開新咭,有邊款咭可以俾小弟差唔多嘅流量?

每月5GB-6GB
如果有更加彈性嘅計費方式儲值咭都會考慮,但就一定唔會考慮玩一次就完,一儲值就唔抵嘅咭。Thank you!

ntony c-hing,  我都想要!!!