香港電訊(06823.HK):樂見低端用戶流失 冀蘋果可開放NFC功能

香港電訊(06823.HK)  -0.200 (-2.148%)    沽空 $3.90百萬; 比率 5.654%   董事總經理艾維朗於中期業績發布會上表示,併入csl.業務後,手機銷售大幅增長,他指這是很自然的事,並無特別谷銷量,只是滿足客戶需求,除iPhone外,公司亦有提供LG、小米等手機讓客戶選擇。他強調香港電訊是服務供應商,而且移動服務毛利率較手機高,達40%,後者則僅1%,因此著重移動服務發展。

他指後付用戶減少,流失的是低用量客戶,利潤相對少,集團樂見低端用戶數目下降。至於預付用戶增加,主因訪港旅客增加所致,波動性較大。

另外,公司進軍支付市場,惟iPhone暫時未能支援NFC功能,用戶需要加上「拍住賞卡」才可使用,他認為蘋果做法不智,期望下一代iphone可開放NFC功能。(ka/a)(報價延遲最少十五分鐘。沽空資料截至 2015-08-05 16:25。)

今時今日csl. 地鐵peak hour 4G重係load空氣,smartone 4g地鐵 peak hour 就算慢到得1Mbps都仲叫上到,而家仲趕走埋啲舊無限客,小弟哩啲低arpu客戶一定身體力行轉哂啲number走,益你老豆都唔益你。

mtr 要連住wifi

via HKEPC Reader for Android

今時今日csl. 地鐵peak hour 4G重係load空氣,smartone 4g地鐵 peak hour 就算慢到得1Mbps都仲叫上到,而家 ...
kwongoc_1016 發表於 2015-8-5 21:53

我本身用SMT , 起任何地方, 任何時間,除非只收到SMT HK E , 否則一定可以上網

最緊因為有張netvigator 送的csl. 4g 咭, 起返工放工時間,特別係金鐘站, 尖沙咀站,上得好慢,如果用3g, 係直頭load 空氣

其實咁多個台,只係得smt 無租網絡或賣分鐘比其他公司,相返csl. 租比cm mobile, 同埋仲有班sun mobile 客戶,再者又要好似傳聞咁比哂1010 有優先上網,咁多人同時間上網,但又比1010 搶哂個priority,唔load 空氣就奇

我本身用SMT , 起任何地方, 任何時間,除非只收到SMT HK E , 否則一定可以上網

最緊因為有張netvigator  ...
ronan 發表於 2015-8-5 22:27

數碼通有E嘅咩?見親都係得G wor

數碼通有E嘅咩?見親都係得G wor
kachungho 發表於 2015-8-6 00:17

有E 不過小到五小咁解

回覆 4# ronan

我用了1010近10年,係地鐡Load空氣同123無分別,分別只在CS好好多。

最緊因為有張netvigator  ...
ronan 發表於 2015-8-5 22:27

金鐘站一向係"永世"都LOAD唔到
任何時間都係
仲有鰂魚涌
好明顯唔係人數既問題,係根本個訊號完全冇反應...

其他站就唔太覺有咩問題

樂見CLS.倒斃