分享<如意香港通>一卡兩號堔圳卡,可退10元租版 實名

size=5]分享本來已別人實名的<如意香港通>一卡兩號,可退10元租 實回自己名  (要填充題)
以我所知作參考(如卡未實名.或顯示預付卡或怪碼應不用填表但需通話紀錄.只須出示大小卡及回鄉卡即時可做實名)

[img][/img]

深圳福田區深南大道4005-1聯通大廈地下營業廳

本來已別人實名的<如意香港通>一卡兩號,可退10元租 實回自己名(要填充題)
以我所知作參考(如卡未實名.或顯示預付卡或怪碼應不用填表但需通話紀錄.只須出示大小卡及回鄉卡即時可做實名)

表格 盡量填哂 所有資料可在聯通網上營業廳或 手機營業廳app查回。

以下我當日將已別人實名的卡,實回自己名的經驗 以作參考
1.聯通收回鄉卡來影印 (電話大細卡) 帶備

2.我當日交表日 即充100 元,因填充有幾題要填最後 充值日期,最後充值金額及話費餘額。(個人建議當填完話費餘額就盡量不好用,避免扣費後同表格不同)

3. 電話號 一定要5個不同號 香港號也可,我填了 號碼+日期+幾點打時間+通話分秒。
資料更新,5個通話記錄是要不同的電話號碼,為免白跑一趟還是準備5個主叫號碼比較好

4. 我是用6月22的電話紀錄,7月 29在深圳福田區深南大道4005-1聯通大廈地下營業廳辦理,至小3工作天回覆.要留下聯絡電話,若收唔到電話,可直接打去問           深圳0755- 3650 8338.
填完資料 問清楚服務員  (8月28日資料更新,有ching 分享了他人已實名的卡 實回自己名,更即日完成不用等電話通知
當收到電話說可實名,

實名當天需要回鄉卡

及帶埋(大細卡)

最好諗定個國內地址(老作) 備用

最後簽紅單 完成 .

以上都是我個人這次經驗。

每人只可實名5個聯通號碼。

8月28資料更新 借用 acc1 ching 分享實名過程

4張一卡两號都是年初在165買的,都實了名,不是預付卡或亂碼。

實名過程如下:
1.到福田聯通大厦地下,門口按"飛仔",等
2.到我時,直接跟女職員説在香港買了4張預付卡,都被實了名。我也不認識卡主。
3.職員有禮貌叫我稍等,她逐一核對每张卡。跟着说要填表,因為全部都有實名,不是亂碼。但填完表後,不用再按"飛仔",直接去    counter 0辦理便可。
4.填完表,counter 0職員直接用電腦核對,有問題的可即時修改。
5.完成後,她印紅單給我簽,一卡一張。
6.拜拜
8月31日 資料更新    借用syeung ching 資料
已問清楚, 星期一至星期五會在0號櫃台會有專人負責實名登記,這專人可即場核對資料辦理實名,即一次過完成辦理實名。

要注意的事項:
1)  通話記錄必需是7天前3個月內
2)  通話記錄必需是主叫(即打出號碼)
我就係因為5個通話記錄中有3個號碼是被叫, 差d辦理唔到實名, 最後佢問完經理後接受比我實名,但避免問題你地都係準備主叫通話記錄好d     本帖最後由
syeung 於 2015-8-31 14:54 編輯

已詢問關於東莞毛卡實名及會否受今次9月1號起嚴格執行實名制之影響,回覆如下:
1)  東莞毛卡(已被公司實名) 不會受9月1號起嚴格執行實名制之影響, 即可繼續如常使用, 唯一影響是如遺失卡只有該公司能補卡。
2)  如想轉個人實名必須到東莞當地營業廳帶同像張嬸嬸這樣的公司授權人與所須證件前往辦理轉名。

9月8資料更新 借用 HP9730 ching 分享實名過程

昨日我都去左#1既聯通大廈地下營業廳實名左,分享少少

去到填完表拎籌,都係等0號窗。
佢似乎真似只懂普通話

我見佢拎支筆tick左5個電話號碼
(所以一定要打5個電話豪幾蚊出去,打乜都得,我都係打d九巴城巴hotline做個時間扣鐘 )
佢仲話我張卡好少用咩
(我張卡係做銀行/支付寶/訂車票機票only )

另外#1張紙既第7條可唔填,我求其劃左佢算~
其他都有填~

跟住等左陣就ok,過程中都冇睇過我大卡同張SIM,就叫我走得啦~
(佢好似忙緊跟客 )

今日login 10010見已經實名左

PS:
我後來自己在附近土炮剪卡,點知剪爛左
補左張新卡,20蚊雞,有睇我通行證 (所以唔實名可能真係補唔到 )
原來係可以唔洗錢剪,去前面入門口個靚女度就得

(1卡2號係冇細卡version)

另外聯通大廈可坐3號線去福田站 (不是福田口岸),
或者坐公交車去投資大廈即可~
(褔田口岸上可以行出路口坐M441路在鳩嗚公園落,行5-7分鐘番深南大道個邊~)

9月22資料更新 借用  ching 分享預付費(未實名的卡)

由於又搬龍門關係9月開始都要填表

建議要注意的事項:帶備回鄉卡及電話大細卡
1)  5個通話記錄必需是7天前3個月內(要不同號碼)
2)  通話記錄必需是主叫(即打出號碼)
3)  有充值過
4) 星期一至五辦理(可能即日攪掂)星期6  就等通知
    有ching聽人講過由於通話紀錄不充足或未曾充值過,職員會推銷充手機話費200或以上,送手機及話費能即時辦理.

以上資料只能參考

本來已別人實名的一卡兩號,可退10元租 實回自己名

只要填好的表格 盡量填哂 所有資料可在聯通網上營業 ...
michaelsiu 發表於 2015-8-12 21:14

第3.點 即係5次通話記錄

回覆 2# bbsunny

sorry ching  唔係咁識用這發貼 參考號是我自己編不跟表格要注意事 

最近3個月內5天之前打出或打入共5個不同號

呢張卡還有得買嗎?

唔要抄到超貴既卡~

回覆  bbsunny

sorry ching  唔係咁識用這發貼 參考號是我自己編不跟表格要注意事 

最近3個月 ...
michaelsiu 發表於 2015-8-12 21:30

多謝你就真列哂出黎

呢張卡還有得買嗎?

唔要抄到超貴既卡~
photohk 發表於 2015-8-12 23:20

佢個張個封面同我個張基本一樣,係左下冇10蚊租同啲mb數個啲應該都好耐

師兄,請問是否總共要上二次深圳呀?

[/img]

本來已別人實名的一卡兩號,可退10元租 實回自己名

只要填好的表格 盡量填哂 所有資料可在聯 ...
michaelsiu 發表於 2015-8-12 21:14

支持

正路係兩次,只要準備d填充題答案,咁就最好。