長者手機

睇中左VOIIS v6,TSK T568,iNO CP79三部,想問下邊度比較易買到?
其實俾阿媽用,大字大聲大按鍵摺機就夠,邊部比較好?

睇中左VOIIS v6,TSK T568,iNO CP79三部,想問下邊度比較易買到?
其實俾阿媽用,大字大聲大按鍵摺機就夠,邊部 ...
lish 發表於 2015-8-15 12:53

樓主會唔會考慮埋長者安居協會的平安手機呢?
https://www.schsa.org.hk/tc/serv ... oduction/index.html

以下呢款唔知仲有冇樓主可以問下

樓主會唔會考慮埋長者安居協會的平安手機呢?

以下呢款唔知仲有冇樓主可以問下
...
chi333 發表於 2015-8-15 13:57

不需要SOS功能,所以普通長者手機足夠了,而且媽媽用慣摺機,一合埋就得

三星有部
但都算係細,摺機、大聲、雙卡,約$300(我買個時好似2百幾)
顯示屏唔大,但字體大小算OK,聲都夠響
http://www.samsung.com/hk/consum ... ones/GT-E1272RWATGY

長者安居協會積極協助電訊奸商搵有孝心的人笨。
月費貴一貴,不過孝順傻仔傻女照俾。

三叔摺機不適合長者使用。
按鍵上的數字太細,好多老人家都老花睇唔到。

請問一般長者電話有冇 touch mon 功能?

如果要mon 大,可以考慮Nokia 225 有2.8"
或者Nokia 220 都唔錯
Nokia 301 可以收3G,仲會好D

講開長者電話,想同大家分享下。

前排幫屋企人係深圳買咗部中興L530G,即係樓上果部"平安手機"(中興T303)嘅大陸版,比較過兩部機,就係大陸版只可以收2G同用唔到果個"平安掣"(SOS)。本來買俾屋企人唔想慳,但一來又未需要用到"平安鐘"服務,屋企人只係想要部電話打出打入,二來兩者價錢差太遠,大陸淨機係只係人仔140左右,係淘寶買都係多幾十。

PS: 另有一部叫中興L580G,分別又係再貴多幾十,同部機有鏡頭,可以參考下。

長者安居協會積極協助電訊奸商搵有孝心的人笨。
月費貴一貴,不過孝順傻仔傻女照俾。 ...
aeioo 發表於 2015-8-15 19:54

無錯,係貴,

就算普通平安鐘,要成百幾蚊,

當買個保障,

而且定時定候有人同佢談天說地,又提佢覆診食藥,需要時call白車等,或者幫佢搵資料咁

當買個服務都要啦,後生唔做就唯有比錢人做啦

唔計得咁多